На 11.10.2007 г. в малката конферентна зала на Младежки дом „Захари Стоянов” град Добрич, представители на СОУ "Димитър Талев" ще предадат на учителите от района свитък с текстовете и нотите на проучени и възродени местни народни песни и наричания. Изготвянето на диска се реализира като част от проекта „Печелиш и помагаш” на Еврофутбол, който се реализира чрез Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

Песните на диска са проучвани с месеци от изкуствоведа и етнограф – г-н Петър Крумов. Всички те са характерни за този край и са издирвани из над 20 добружански села. Свитъците с текстове и ноти и дисковете с песни и съпровод на гайда ще бъдат раздадени на всички местни учители по музика, за да ги включат в учебната програма на децата. Желанието на участниците в проекта е да предадат характерните народни ритми на младото поколение, за да бъде запазен и предаден историческия дух на местността. В рамките на събитието млади момчета – коледари, ще разкажат за обичаите и своята работа по проучването им като част от проекта.

Проектът на град Добрич е един от деветте, финансирани от Еврофутбол по програмата „Печелиш и помагаш” чрез фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Тези проекти обединяват и възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България, голяма част от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика. Всички те бяха представени на фестивала „Живо наследство”, който се състоя на 22.09.07 г.

Сподели!