София, 14.08.2007 г. - Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) стартира кампанията “Да построим дом след потопа”. Кампанията цели да набере средства за подпомагане на хората пострадали от природните стихии през последните месеци. Организаторите Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), предлагат на дарителите два от най-лесните и модерни механизми: онлайн дарение (чрез първия сайт за онлайн дарения www.zaedno.bg) и чрез SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS navodnenia (чрез единната дарителска система DMS България за 1,20 лв. с ДДС). В началния етап на кампанията ще бъдат закупени водни помпи и изсушители, а след това средствата ще бъдат насочени към закупуване на строителни материали за възстановяване на пострадалите къщи и изграждането на срутените. ФРГИ започва преговори със строителни фирми за отпускане на материалите на преференциални цени.

Вследствие на природните бедствия през последните месеци у нас, десетки домове са напълно разрушени - много други са пред срутване. Дъждовете отнеха човешки животи, стотици хора останаха на улицата, без помощ и без подслон. От домакинствата им не остана нищо. В Цар Калоян загинаха 8 човека. Щетите в град Монтана са за над 500 000 лева, а щетите в областите Пазарджик, София, Русе и всички останали засегнати райони все още не могат да бъдат изчислени. Бедствено положение е обявено в редица български градове и села.

Набраните средства ще отидат директно за посрещане нуждите на пострадалите във всички засегнати градове и села. Допитване до съответните държавни институции и общините ще гарантира, че няма да бъдат допускани дублиране на дарения и помощи от държавния бюджет.

Zaedno.bg е първият български сайт за набиране на дарения за важни обществено и културно значими каузи и инициативи. Сайтът дава публичност на актуалните благотворителни кампании за набиране на средства. Даренията се извършват чрез дебитни и кредитни карти. Сайтът стартира през 2006 по инициатива на фондация “Рабтилница за граждански инициативи”.

DMS е единна дарителска система за набиране на средства чрез SMS и телефонни обаждания, стартирана през 2007 от Български дарителски форум и фондация “Помощ за благотворителността в България” с подкрепата на GLOBUL, vivatel, БТК и Тераком/България. DMS е регистрирана търговска марка, разработена за първи път в Чехия в партньорство от Чешкия дарителски форум, Vodafone, Telefonica и T-Mobile.

Сподели!