На 19.09.2007 г. от 11:00 часа в село Паталеница официално беше представен един от най-ярките български културни и архитектурни паметници – средновековната църква „Св. Димитър” /XII-XIII век./. Събитието се предхождаше от представление в двора на местното училище на пиесата “Легенди за Паталеница-Баткун”.

Църквата „Св. Димитър” се оказа тясна за множеството гости и жители на селото. На събитието, организирано от училищното настоятелство на село Паталеница, българският букмейкър „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) присъстваха Тодор Попов – председател на общинският съвет в град Пазарджик, Георги Мантаров – кмет на село Паталеница, Димитър Тонев – кмет на село Дебращица, както и представители на частният бизнес в района. Специално за всички присъстващи беше излъчен откъс от филма “Живо наследство”, които е продукция на “Еврофутбол”.

В своята встъпителна реч Никола Колев, директор на ОУ “Константин Величков”, заяви, че работата по възстановяването и опазването на църквата ще продължи, като в момента се работи по изготвянето на електронен вариант на вече създадените книжни рекламни материали. Следващата стъпка е популяризиране на целия регион като цяло, така че да се превърне в привлекателна дестинация за туризъм.

Благодарение на усилията на местните жители храма „Св. Димитър” е един от историческите паметници на България. Учителското настоятелство на село Паталеница работи усилено за разгласяването на историята на уникалния местен храм, като го представя на широката публика чрез създаването на информационни продукти.

Проектът в село Паталеница е един от деветте, финансирани от „Еврофутбол” в рамките на месеците септември и октомври, за възстановяване и съхранение на културното наследство на България. Целта е да се съберат и оживят традициите на нашите предци и историческото богатство, голяма част, от които са уникални.

Сподели!