Днес в Държавен вестник бяха обнародвани поправките в закона за ДДС.  В параграф 43 на промените официално е приета и поправка в ЗМДТ, в която НПО в обществена полза се освобождават от това задължение, считано от 1-ви януари 2015 г. 

Преди малко повече от месец, на 10 ноември 2014 г. Министерството на финансите публикува на своята страница в Интернет, в раздел Проекти на нормативни актове, предложение за промяна на Закона за ДДС.  С Параграф 46 на проекта за промени се прави предложение и за промяна на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

Предложението изрично регламентира освобождаването на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза, вписани в Централния регистър, от задължението да подават декларации за получени и предоставени дарения. Текстът на предложението за промяна в ЗМДТ гласи:

В чл. 49 се създава ал. 4: 

„(4) Декларация по ал. 3 не се подава в случаите по чл. 44, ал. 5 и 6 и чл. 48, ал. 1, т. 5, 6, 8 и 9, както и за получени и предоставени дарения от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност." 

Промяната в ЗМДТ е резултат от усилията на Български център за нестопанско право и Български дарителски форум.

Фондация "Работилница за граждански инициативи" е организацията информирала за това задължение и заедно с други организации работила за промяната. Кампанията свързана с промените беше подкрепена и от неправителствени организации като: фондация „Еврика"; Тръст за социална алтерантива; Национална мрежа за децата; Фондация „Помощ за благотворителността в България"; Български червен кръст; фондация „Лале"; Фондация „Искам бебе"; Фондация „Благотворител"; Български фонд за жените Фондация „Светът на Мария".

Линк към текста в Държавен вестник:

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=487DCD1F211F3751AF4104183D8A79F5?idMat=90499

 

Сподели!