Малка, около 15 см., метална тръбичка, в единия край леко притисната. Прилича на свирка, но не е. Прилича на бъркалка, но не е. Прилича, на част от музикален инструмент – не е. Това е част от определена култура. Част от определена общност, в която има значение и смисъл. В която има приложение. За нас, от вън, нищо не значи, буди учудване.

А ако сме заети с общностно развитие? Ако трябва да бъдем агенти на една положителна промяна на място, в общността? Можем ли да с позволим да сме небрежни към значимите неща в общността, към хората, с културата им, желанията им, възгледите им?
Това е само една от темите, по които проявиха чувствителност участниците във второто издание на Лятното училище по общностно развитие в Румъния между 24 и 30 Септември тази година.

Лятното училище по общностно развитие се проведе с участието на 33ма участника от България и Румъния, представители на организации с интерес към общностното развитие. То представлява едноседмично обучение, въвеждащо в принципите и особеностите на общностното развитие. Проведе се като част от проект “Диалог за общностно развитие – теория и практика в Централна и Източна Европа”,
на ФРГИ, Румънската асоциация за общностно развитие, Партньори за демократична промяна Словакия и Алавида, финансиран от Европейската Комисия по Партньорска програма – Компонент гражданско общество – България и Румъния 2005.
Водещи обучители бяха Душан Ондрушек и Каролина Микова от Партньори за демократична промяна Словакия, с участието на Юлия Дензо от РуралНет, Румъния и Миряна Сирийски, ФРГИ.
Обучението даде възможност на български и румънски практици в общностното развитие да навлязат в принципите на работа, да се упражнят в умения за фасилитиране, анализ на общности, създаване на партньорства, да обменят опит, а също и да се поучат от опита на други организации от Чехия и Словакия, представен от гостите на Лятното училище – Блажена Хушкова и Катерина Кубинакова.
Продължението на дейностите по проекта включва обучение в провеждането на практически ориентирана изследователска работа и международна конференция за практиките и подходите на общностно развитие в България и Румъния през Ноември 2007 г.

* Този предмет, в крайна сметка се оказа сламка, част от традиционния комплект за пиене на чай Мате в Аржентина.

Сподели!