Архитектурното и културно наследство на село Паталеница носи в себе си духа на славното минало и уникалната българска история. Преди години в селото археолози откриват на метри под земята заровен от векове храм. Днес той е възстановен напълно и е важна част от историческото наследство на България със своята уникална история и стенописи.

На 19.09.2007 г. от 11:00 часа в Паталеница официално ще се представи един от най-ярките български културни и архитектурни паметници – средновековната църква „Св. Димитър” /XII-XIII век./. В рамките на проявата ще се организира посещение на църквата и представяне на различни рекламни продукти, с цел популяризирането й. Събитието ще стартира в гвора на местното училище с пред-премиерно представление на пиесата “Легенди за Паталеница-Баткун”.

Събитието се организира от училищното настоятелство на село Паталеница, българският букмейкър „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Партньорите по проекта „Печелиш и помагаш” целят да споделят с поколенията уникалната история на храма „Св. Димитър”, създаден през XII век и открит затрупан с пръст едва в средата на XIX век.

Благодарение на усилията на местните жители храма „Св. Димитър” днес би станал един от историческите паметници на България. Учителското настоятелство в Паталеница прави опит да разкажат историята на уникалния местен храм, като го представи на широката публика чрез създаването на информационни продукти. Гражданите на Паталеница канят всички онези, които имат интерес към историята на България да разберат повече за средновековната църква „Св. Димитър”.

Проектът в село Паталеница е един от деветте, финансирани от „Еврофутбол” в рамките на месеците септември и октомври, за възстановяване и съхранение на културното наследство на България. Целта е да се съберат и оживят традициите на нашите предци и историческото богатство, голяма част, от които са уникални.

ПОКАНА

Сподели!