Жители на севлиевското село Горна Росица се събират, за да представят сватбени обичаи, хора и песни характерни за техния край. Събитието се организира като резултат на програмата „Живо наследство” по проекта „Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Благодарение на нея, до този момент е възродено и предадено на идните поколения материалното и духовното наследство на над девет региона на България.

Представянето на проучените и възродени мастни сватбени обичаи ще се осъществи на 13 октомври 2007 г. в с. Горна Росица от 10:30 часа. Събитието е кръстено „На мегдана край герана”, защото ще бъде реализирано именно на мегдана на селото. В него ще вземат активно участие над 30 деца и възрастни и множество местни жители. Възстановката ще се превърне в един малък празник за селото, защото на нея освен забравени сватбарски традиции ще бъдат представени и стари народни песни и танци. Възрастните жители на с. Горна Росица ще покажат на идното поколение традициите и ценностите от миналото на този край и ще нагостят присъстващите с обредни гозби. Официален гост на „На мегдана край герана” ще бъде кмета на с. Горна Росица – г-н Минчо Минков, както и представители на община Севлиево и партньорите по проекта „Печелиш и помагаш”.

Проектът „На мегдана край герана” е един от деветте по програмата „Печелиш и помагаш”, които българският букмейкър „Еврофутбол” финансира чрез Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Тези проекти обединяват и възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика. Всички те бяха представени на фестивала „Живо наследство”, който се състоя на 22.09.07 г.

Сподели!