Поредицата от срещи между журналисти - носители на наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“ и ученици, продължи днес в две столични училища.

Николаос Цитиридис, Петьо Цеков и Росен Цветков обясниха пред учениците от 32 СОУ с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“  какво е разследваща журналистика и каква е разликата между печатните и електронните медии. Особено интересна за учениците бе темата за личната отговорност на журналиста и за етиката в журналистическата професия. Интерес у младежите предизвика и разказът на Росен Цветков за работата под прикритие със скрита камера и как няколко пъти е бил на ръба да бъде разкрит.

„Добрият журналист винаги трябва да бъде подготвен по темата. Той трябва да умее от огромно количество информация да извади най-важното и да го разкаже просто.“, каза пред възпитаниците на СПГЕ „Джон Атанасов“, носителят на голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“ за 2014 г., Миролюба Бенатова. Заедно с нея в гимназията по електроника гостуваха Мария Цънцарова и Полина Паунова. Журналистите споделиха, че истината и отговорността пред обществото са на първо място в журналистическата професия. Това бе посланието и на Мария Чернева, носител на наградата с името на Валя Крушкина за две поредни години, която се срещна с учениците от 73 СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ в понеделник.

Инициативата „Журналисти в училище“ се организира за втора поредна година към Фонд „Валя Крушкина“, съзаден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 1 септември 2012 г. в памет на журналиста Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ, която почина през юни 2012. 

 

 

 

Сподели!