Наричат го „Последният производител на Белославско стъкло от 1893 г.“. Данко Калчев, на 57 години, управител на единствената у нас стъкларска фабрика, в която грубата необработена стъкломаса се превръща в изящни стъклени изделя по стара българска традиция, характерна за Белославския район.

Самата фабрика е разположена на брега на Белославското езеро, на мястото, където през 1893 г. е открит първият стъкларски завод в България. Там, четири поредни години се произвеждат специалните стъклени мастилници „Кристална круша“, превърнали се в символ на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Конкурсът отличава достойни български журналисти, с активна гражданска позиция, отстоявана в името на гражданите и е по инициатива на Фонд „Валя Крушкина“. Фондът е създаден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 1 септември 2012 г. в памет на Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ, която почина през юни 2012. Днес, на 26 ноември в Студио 1 на БНР ще бъдат връчени четвъртите годишни награди на името на известната българска журналистка.

До момента в трите поредни издания на конкурса  грамота и стъклена мастилница „Кристална круша“ са получили  отличените 18 български журналисти.

„Надяваме се, с „Кристалната круша“, белославските стъклари да мотивират носителите на наградата да продължават да търсят пътя към отделния човек. Така, както правеше и самата Валя. Така както ни показваше, със своя хъс и ангажираност, че всеки проблем е важен, дори и от него да зависи съдбата на един единствен човек.“, споделя Данко Калчев.

„Мястото на журналистиката е при хората“, продължава Калчев и казва, че това е причината той й екипът му да подкрепят инициативата на фонда още през 2012 г. Според него особено в последните дни на огормоно напрежение в Европа и света имаме най-голяма нужда от журналисти, който показват човешката страна в случващото се. Затова според него е важно инициативата да продължи и в бъдеще.

Във фабриката на Данко Калчев освен, че пазят традициите за производство на Белославско стъкло от 1893 г., се стремят и да я осъвременят като използват иновативни подходи. „Използваме основно отпадъчно стъкло и слънчева енергия, като стремежът ни е да запазим в България технологията на ръчно издухваните изделия от стъкло. В момента сме последната фабрика, която изработва такива изделия в страната“. Казва, че  тази година в изработката на  стъклената мастилница отново са използвали материали само от недрата България и са вложили енергията от слънцето и разбира се, майсторството на белославските стъклари. В производството освен, че използват старата традиция опитват и да осъвременят работния процес.

Връщайки се отново към конкурса, „последният производител на Белославско стъкло“ заявява категорично: „Стъклото е крехко – каквато беше и Валя, но ако е добре пазено, то остава за столетия напред. Нека така и спомена за тази достойна жена и нейната вяра, че журналистиката е за хората – за да останат столетия напред.“

Сподели!