Елица Иванова

Отговорност към таланта

От Eлеонора Гаджева

„Михаил Христов е млад човек, който оцелява след трагична злополука, но губи двете си ръце. Това не му пречи да е активен спортист и да направи 8-та поправка на европейския рекорд на скок на дължина. Разказвам ти само една от десетките истории, които ме трогват, изпълват с респект и правят програма „Спортни таланти“ толкова важна за нас от „Еврофутбол“, за Фондация „Работилница за граждански инициативи, за младите хора, които искат да се развиват в спорта и за цялото ни общество“.

Ден почти обикновен

Денят е слънчев и леко уморен от седмичното темпо, от горещините през май и очакванията ни за пролет. В прохладното заведение близо до Южния парк Елица разбърква леденото лате и продължава разказа си. „На фона на общата картина в страната и в спорта посоките се разминават за това къде да се насочат инвестициите - в елитния спорт, който носи слава на България или в масовия, който е важен за изграждането на здраво и стабилно общество. Елитният спортист е „тежък“ като поддръжка и необходимите средства  за подготовка, лагери, екип, режим, храна ... са много повече. Затова и към професионалните спортисти има високи критерии, които трябва да покрият и според тях се отпуска и финансиране от Министерство на спорта. Взима се предвид популярността и броя клубове, които има конкретната федерация и така се прави бюджета. По отношение на масовия спорт средствата идват от Министерство на спорта и от Министерство на образованието, там обаче са се съсредоточили в подръжка на базата, върху образователната част, там спорта е един от всички учебни предмети.“

Обобщението, е че средства за спорт има, но те не са достатъчни, защото финансите в държавния бюджет са ограничени. Тук е ролята на частните фирми, в случая „Еврофутбол“, които отделят пари за насърчаване развитието на спорта в България и неправителствените организации като медиатор - Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е партньор в програмата „Спортни таланти“.

Защо създадохте програма „Спортни таланти“?

В България има огромна дупка между младежкия спорт и професионалния. С нашата програма се опитахме да запълним тази дупка. А това, че имаме много добри спортисти на аматьорско ниво го показват стотиците кандидатури, които вече втора година получаваме и оценяваме.

Всяка година се събираме и решаваме къде да насочим средства. Ако преценим, че програмата е успешна и работеща и има смисъл да се продължи финансирането, го правим. „Спортни таланти“ е уникална до момента програма, подкрепяща младежи в индивидуални спортове. Чрез нея директно се финансират спортистите, а вторичният ефект е, че се дава шанс на хора, които имат талант да се срещат с хора, които имат възможност да им помогнат. Или добавената стойност на програмата. Такъв тип кампании имат ефекта „Предай нататък“ като примера с Веско Мънков, който е един обещаващ спортист от Сухиндол и тазгодишен участник в програмата. Той учи и тренира културизъм във Велико Търново, но след като попадна в програмата, лично кметът на Сухиндол му предложи да се възползва безплатно от спортните съоръжения в новостроящ се спортен комплекс в града и да съдейства за осигуравяне на екипировка. Така че, когато се говори и пише повече по тези теми и има гласност и резултатите не закъсняват. Появават се хора, които предлагат различна помощ. Ние сме далече от мисълта, че ще оправим спорта в България, но ако има повече такива инициативи и фирми, които да решат да помагат, колелото ще се завърти.

Може ли финансирането на един спортист да продължи в две поредни години?

Да, има такива случаи. Мога да дам конкретни примери - Владимир Далаклиев, европейски шампион по таекуондо. Митко Ценов е европейски вицешампион на крос кънтри за миналата година. Даниел Застругов е младата ни надежда в шорттрека, тренира в клуба на Евгения Раданова. Георги Георгиев е един от най-добрите  спринтьори на Балканския полуостров.

Каква е ползата от програмата извън спортното поле?

Това е една много силна страна на програмата. За младите и развиващи се спортисти е важно да знаят, че някой оценява техните усилия, че някой ги подкрепя, че може да им помогне да получат финансиране, за да продължат да се развиват. Прави ги отговорни към тренировките, към това, че някой ги е забелязал и има отношение към усилията им. Дава им стимул да продължат да се борят. Разликата във финансиранията по програмата и държавното финансиране е, че от държавата парите отиват към клубовете, а при нас та са директно към спортистите, което още веднъж ги прави по-отговорни.

Какви са критериите за избор на спортисти?

Много е важна мотивацията за кандидатстване. Да умееш да убедиш оценителите в личната мотивация и ясно да изразиш причината да те подкрепят.

Има ли история от програмата тази година, която силно те впечатлява?

Има много истории, които са показателни за важността на програмата. Всички те са на млади хора, амбициозни, талантливи, отдадени на спорта и за нас е чест да работим с тях и заедно да се радваме на успехите. Един от тях е Илияна Боюкова от малкото градче Елхово. Тя е силно амбициран млад човек, иска да се развива да постига все по-големи успехи в спорта и това я прави достойна за уважение. Наред с нейната кандидатура тази година имахме много добри предложения и ни се искаше да помогнем на всеки един, но за съжаление не е възможно.

Как се взима решението за всяка една кандидатура?

Много е трудно. Голяма отговорност е да насърчиш един човек, който сега тръгва по трудния път на професионалния спорт, да му подадеш ръка, да повярваш в него и да изискваш от него. Затова оценяването се прави от Група на съветниците. Една кандидатура се гледа независимо от двама души, след което получаваме референции на базата на определени критерии за оценка. След това наш екип и екип на Фондацията разглежда референциите и решаваме.

Защо избрахте Фондация „Работилница за граждански инициативи” за партньор в тази програма?

Когато преди шест години започнахме проекта „Печелиш и помагаш“ решихме да работим с ФРГИ. Така че, това е едно дългогодишно партньорство и е съвсем естествено да продължим успешното и сътрудничество. Въпрос на доверие и разбирателство. Заедно развиваме програмата, променяме, изчистваме и търсим най-добрите начини да подкрепяме развитието на младите спортисти.

За програмата

Тазгодишната програма „Спортни таланти" е продължение на първата инициатива на „Еврофутбол“ и ФРГИ след изключителния интерес към нея от страна на стотици млади спортисти. През 2013-та година кандидатстваха 113 спортисти, от които бяха финансирани 24-ма. В конкурса през 2012 година участваха 109 атлети, от които Групата на съветниците избра 17 за финансиране. Гласуване на публиката определи още един талантлив спортист, който получи средства за своята подготовка и участия в състезания. Програма „Спортни таланти“  на „Еврофутбол“ и ФРГИ е част от мащабния проект „Печелиш и помагаш“  на българския букмейкър, който компанията развива от 2007 година.  

Сподели!