Знанието е път към промяна, напредък и свобода. Защото знаещият човек може да прави избор и да работи за осъществяването му. Образованието дава възможност за получаване на знания. Но не всички имат достъп до качествено образование, поради неравнопоставеност – социална или икономическа. Възможност за равен достъп до знание дава програмата „Знание към успех“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“ и SAP Labs България.

Моят опит с програмите на ФРГИ е скромен. През 2016 г. по програма „Знание към успех“ бе одобрен проектът ни „Астропарти Вършец“, подкрепящ работата на школата по астрономия. Вършец е китно градче в Северозападна България, с позабравена слава и потъмнял 100-годишен блясък на балнеоложки център. Обеднялото му население не спира порива на своите деца към знания и се вълнува от успехите им. И ето, че знанията и мечтите за тях станаха реалност с помощта на програмата „Знания към успех“ на ФРГИ.

За повечето хора астрономията е атрактивна, лесна и древна наука. Всъщност е сериозна, сложна и модерна наука, с научни понятия и закономерности. Но астрономията е и романтика – едва ли има друга наука, в която трупаш знания под обсипаното с блестящи звезди небе. В ясните нощи, без значение от сезоните, тръгвахме по усойни места, далече от градската светеща цивилизация, за да се срещнем със съзвездия, планети, мъглявини. Съпровождани от прилепи, в късните часове на ясните нощи крачехме по планинските пътеки към високите поляни. Нарамвахме раница, в която слагахме новият телескоп, лазерни показалки и звездните карти, придобити по проекта. Очертавахме контури на съзвездията, насочвахме телескопа, търсехме и наблюдавахме небесата. Опитвахме се да хванем тези преживявания в обективите на фотоапаратите. Но в най-интересните моменти – забравяхме за снимките…. После коментирахме видяното и заснетото в кабинета по физика и астрономия, служейки си с новата интелигентна, чувствителна на допир интерактивна дъска.

С мечтаните прекрасни и полезни придобивки, получени по програма „Знания за успех“ трупахме знания. Попивахме лекциите на големи астрономи и откриватели, като проф. Ренада Антова при посещението в Национална астрономическа обсерватория в Белоградчик, до доц. Сунай Ибрямов, доц. Веселка Радева и доц. Кюркчиева от Шуменски университет.

Но знанието трябва да се разпространява и ние го предавахме, популяризирайки постигнатото по проекта. В забележителните за астрономията дни на равноденствия и слънцестоене търсихме и откривахме за работа съмишленици от страната и Европа, споделяхме знанието, любовта и ентусиазма към астрономията. Търсихме светлините на звездите през нощта и сенките от Слънцето през деня. Измервахме сенките на слънчевия часовник в училището, изчислявахме радиуса и обиколката на Земята, снимахме, проучвахме и участвахме в различни европейски и национални инициативи.

През месец април споделихме знанията си за космонавтиката и постиженията на българските учени и космонавти с нашите съученици и променихме не само знанията им, но и чувствата ни за национална значимост и възхищение от работата на българските учени.

Проектът нидостигна не само до учениците, но и до родителите и семействата на учениците. Те помагаха в осъществяването на макетите, прибираха ги след полунощните наблюдения и подкрепяха по време на конкурси и състезания. Подкрепа получихме и от колегите в училището, при изработване на макети и модели.

Знанията развихриха въображението на учениците: конструирането на макети на планетариум, на космически джет, на космическата сонда „Розета“, на уреди за демонстриране на основни физични и астрономични закони – това са реализираните им фантазии.

След знанието идва успехът. Но той достига само до подготвените умове и преди радостта от реализирането на усилията, стоят дългите часове решаване на задачи, подготовки, организиране и реализиране на изследователски експерименти, подготовка за представянето им.

Не само получените класирания, сертификати и грамоти, но и новите приятелства, контактите с професионални астрономи, запознаване с проекти на ученици от страната, радостта и емоциите при посещенията на научни, природни и културни забележителности по проекта, възхищението от необятността на Вселената, съзерцаването на прекрасното нощно небе – това са наградите ни в проекта. И това, че станахме по-добри и задружни, без разлика от възраст, етнос и религия. Защото застанали под огромният, обсипан с бляскави звезди небесен купол, осъзнаваме нашата мимолетност в пространството и времето…

Всеки, който се докосне до звездите знае, че това е завинаги! Затова школата ще продължи работа и през следващата учебна година, благодарение на придобивките по проекта и се надяваме на нови звездни успехи! А програмата „Знания за успех“ на ФРГИ и SAP Labs България достигна до умовете и сърцата на малки и големи в гр. Вършец.

Автор: 

Радка Костадинова,

проект „Астропарти Вършец“ по програма „ Знания за успех“,

Сдружение за обществено полезна дейност „Вазовци“

гр. Вършец


Сподели!