Повече от 150 души – деца и родители, събра хепънингът „Повярвай в детето“. Събитието се проведе 25 септември в Айтос на площад „Трети март“. По време на инициативата площадът се превърна в „пресечна точка” на деца и възрастни, които споделяха своите най-съкровени послания едни към други.

В основата на събитието, изпъстрено с много емоции, смях, песни и танци, бе комуникацията. Деца и възрастни общуваха посредством изкуството и намериха начин да споделят важни за тях неща. Стените на посланията се изпълниха с безброй думи, чиито значение трогваше всеки, събрал кураж да сподели своите съкровени мисли. Възрастните отправиха ценни съвети към подрастващите, с които им напомниха, че винаги ще ги обичат и ще бъдат тяхна опора, ще ги подкрепят по пътя към сбъдването на техните мечти. А децата, те както винаги бяха безкрайно искрени и поискаха възрастните да не забранят, че и те са били деца, да им вярват, да се забавляват повече и да ги обичат, дори и когато грешат.

В организацията на съпътстващата хепънинга кампания се включиха доброволци от клуб „Млад журналист” с ръководител г-жа Яна Танева и Младежка театрална формация „Хоризонти” при НЧ „Димитър Полянов”. Към кампанията „Повярвай в детето“ се присъединиха 5 училища от град .Карнобат, читалищни състави, социални услуги за деца, представители на институции и приятели, водени от желанието за създаването на позитивна и безопасна среда за развитие на подрастващите. Чрез своите изпълнения децата показаха своите таланти и силни страни. Радвайки се на техните умения възрастните си дадоха дума да бъдат още по – добри родители, да изслушват младите хора и да им дадат шанс да бъдат себе си.

Събитието е част от кампанията „Повярвай в детето” на Сдружение „Алтернативи” за популяризиране на подхода за работа с деца и младежи, основаващ се на силните им страни, финансирана от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Кампанията насочи вниманието на широката общественост към едни от най-значимите проблеми на съвременното общество. Повдигна въпросите за отвореността на възрастните към създаването на среда за позитивно детско развитие и премахването на отчуждението, агресията и насилието.

Кампанията на Сдружение „Алтернативи” е една от 8-те, които ФРГИ подкрепи. Кампаниите се реализират от организации, които ФРГИ е подкрепила по двете си програми за детско и младежко развитие.

Сподели!