1. Здравей! Би ли се представил?

Здравейте! Аз съм Любомир Костов, на 17 години, от София.

2. С какво се занимаваш?

Занимавам се професионално с голф и съм национален състезател.

3. Възможно ли е да си толкова млад и да се занимаваш професионално с голф?

Ами, възможно е, като се има предвид, че се занимавам от осем години с този спорт. Вече съм стигнал твърде далеч и съм на едно много сериозно ниво.

4. Би ли ни обяснил с две думи – ти си най-добрият голфър в България или най-добрата надежда?

Първо съм четирикратен републикански шампион на България до 18 години и след това притежавам най-ниския хендикап в България, което официално може да се провери в родната голф асоциация – 1.8, което ме прави най-добрият българин, да.

5. Ти неслучайно си избран за втора поредна година за Спортен талант на ФРГИ и „Еврофутбол“. Когато разбра, че си одобрен по програмата, как реагира?

  Бях одобрен и миналата година и този път някак не бях чак толкова изненадан, колкото първия  път. Но като знам, че подкрепата на ФРГИ и „Еврофутбол“ е доста силна и много стабилно стоят зад моя гръб, бях много щастлив, че и тази година ще можем да си партнираме.

6. Какво ти донесе програма „Спортни таланти“ извън чистото финансиране за тези две години?

Извън финансирането ФРГИ и „Еврофутбол“ ми донесоха най-вече популярност, популяризиране на моето име.

7. Предполагам и на самия спорт…

Да, защото името ми се свързва с този спорт, а така и самият голф се популяризира. „Еврофутбол“ имат много добра комуникация и се получава доста добра връзка с другите компании.

8. Ти си в началото на своя професионален път. Миналата година направи опит да отидеш в Испания в една академия. Голямо разочарование претърпя. Намери ли своя начин на подготовка?

Ние отидохме там, за да видим какъв е принципът, как другите държави работят. Идеята беше да остана там за постоянно. Но впоследствие решихме, че това може да се случи тук, в България и че не е нужно да съм далеч от всичко свое и близко, за да се получат нещата. В момента работя по същата система, както там и засега се оказва доста добре.

9. Доколкото разбрах този начин на тренировки и подготовка имат вече резултати върху поведението на игрището, като начин на взимане на решения, станал си по-уверен. Така ли е наистина?

  Абсолютно, точно така е. За един месец работа, понеже излязох за първи път на игрището на първи април, което е преди един месец (преди това бях в залата) и това е един доста малък период от време, аз успях да подобря собствените си рекорди. И съм изключително доволен от началото на тази година, надявам се и занапред да е така.

10. Буквално след няколко дни стартираш на турнир в Белград, след това Словения…

Сърбия оупън започвам този уикенд (бел. ред. 16-17.05.2014 г.), а следващия играя на Словения оупън.

11. Преди тези състезания каква е твоята реална цел там, тъй като има много твои връстници, които са наистина доста добри.

 Така е, да. Първо искам да кажа, че в Словения е по-големият турнир от двата и отивам в Сърбия, за да направя нещо като подготовка за Словения. Другото – игрището в Сърбия не е чак толкова добро, за да търся добри резултати и затова ще използвам Сърбия, за да се срещна с играчи, млади като мен, за да се подготвя добре за Словения. Там вече ми е важно да направя добро класиране.

12. Какво за теб значи добро класиране?

Първото е да съм доволен от играта си, да постигна собствените резултати, които ме удовлетворяват и след това вече можем да говорим за класиране. Може би първата най-важна цел е да мина къта, което означава, че на втория от четирите дни има кът, който трябва да преминеш, за да продължиш в третия и четвъртия ден.

13. Пожелаваме ти го от все сърце! Какви са по-дългосрочните ти цели, които си поставяш?

Тазгодишната ми цел на първо място е да стана първия български скрач играч с моя хендикап, което е доста близко. Вече съм с 1.8, миналата година бях с 2.4. Второто е, тази година ще участвам на републиканско първенство за мъже и се надявам да стана шампион при мъжете.

14. И последно – какво би пожелал на останалите Спортни таланти?

Пожелавам им да се трудят, да са здрави най-вече и да дават всичко от себе си, за да представяме България на добро ниво!


 

 

 

 

Сподели!