През 2015 година Ивайло Иванов бе избран за Спортен талант на ФРГИ и „Еврофутбол“ по едноименната програма, а в края на годината бе коронясан като Талант №1 по време на церемонията „Спортист на годината“. Същата година 21-годишният монтанчанин завоюва един от най-големите успехи в българското джудо, като спечели турнира Гранд шлем в Абу Даби. Сред успехите му през 2015-та са 3-то място в Гранд при на Китай и вицешампионската титла от Европейското първенство до 23 години в Словакия. Добрите му постижение, след които 3-ро място на Европейска отворена купа в София, 2-ро място на същото състезание, но в Румъния и две първи места на Европейска купа в Белград и Зинделфинген, му осигуриха квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро.

В неделя, 07.02.2016 г., Иво достигна до второ място на турнира Гранд шлем в Париж, след като победи в пет от шест двубоя, в категория до 81 килограма. Последаният си сблъсък, Иво загуби от Автандил Чрикишвили (Грузия), който зае и първата позиция.

1. Започна олимпийската 2016 година. Как стартира тя за теб?

Започнах още от началото на месец декември - това беше базовата ми подготовка. През януари се проведе предсъстезателната част на Белмекен. В момента съм в преход към състезателна подготовка.

2. На турнира „Освобождение“ в София в края на януари отпадна още в първия кръг. Изненада ли бе това или с оглед на фазата ти на подготовка е нормално?

Първото състезание не мина така, както исках. С треньора очаквахме да не съм в перфектна форма, но не и да се стекат така обстоятелствата. Случи се така, че  допуснах грешка в края на срещата и отпаднах рано.

3. На какво те научи тази загуба?

Това не ми е първата загуба, няма да е и последната. Направих грешка и ще се опитам да я отстраня. Обмислих я и продължавам подготовката.

4. Има ли промяна от страна на съперниците ти към теб след успехите, които завоюва миналата година?

Да, вече ме гледат с други очи и като по-сериозна конкуренция.

5. Нека да се върнем отново към 2015-та? Тогава бе избран за първа година за Спортен талант на ФРГИ и „Еврофутбол“. Какво ти даде програмата?

Благодаря за наградата и за това, че сте избрали точно мен. Програмата ми помогна за подготовката за големите състезания в края на годината и за моя успех (Бел. на ред.: „Еврофутбол“ подпомогна Иво за лагер в Словения, който бе ключов за неговите успехи в последствие).

6. Считаш ли, че такава форма на участие на частния бизнес в българския спорт е успешна или трябва да се разчита единствено на държавата да осигурява финансиране на спортистите?

Разбира се, че е успешна, защото финансирането от държавата е крайно недостатъчно. Държавната институция финансира основно мъже, докато младите таланти остават доста често незабелязани.

7. Ще кандидатстваш ли и тази година в програма „Спортни таланти“?

Да, разбира се (Бел. на ред.: Ето тук вижте условията и за кандидатстване).

8. Би ли препоръчал на твои съотборници и те да участват? Защо?

Да, бих им препоръчал. Всички ние имаме нужда от подкрепа.

9. Миналата година стана Спортен талант на ФРГИ и „Еврофутбол“ и получи специална награда на церемонията Спортист на годината. Какво бе усещането да си сред наградените и един от най-добрите състезатели на България за 2015-та?

Беше голяма чест и признание да съм сред всички тях и най-вече, че ме отличихте сред всички останали таланти.

10. Суеверен ли си?

От части съм суеверен, но искам тези неща да си останат за мен.

11. Да погледнем към Рио де Жанейро – имаш квота, но в една от най-трудните категории – до 81 кг., която се счита и за една от най-масовата.  Ще подходиш ли по-различно тази година в подготовката си или ще разчиташ на „отработена“ схема?

Всичко се следи от треньора в зависимост от моето състояние и планът постоянно подлежи на промяна.

12. Какво ти е нужно, за да се подготвиш максимално добре за Рио?

Достатъчно финансиране, за да изпълня плана си, липса на контузии и малко късмет.

13. Повечето български спортисти насочват усилията си към спечелването на квота за Олимпиада, а там като че ли „прегарят“ и не показват най-доброто, на което са способни. На какво се дължи това според теб?

Олимпиадата е голям форум и всеки човек го приема по различен начин. Трябва да си и в много добра физическа форма, но и психически трябва да издържиш на напрежението. 

14. Стандартен, но не съвсем въпрос за накрая – какво ще обещае Ивайло Иванов за своята спортна кариера – за Рио и като цяло?

Не мога да обещая нищо, защото това е спорт - една контузия, една грешка и си отиваш вкъщи. Ще се съсредоточа максимално в подготовката си и ще се раздам на 100% Надявам се крайният резултат да бъде добър.

15. Нещо да добавиш за финал….

Успех на всички за Рио! Пожелавам им година без контузии и не спирайте да следвате мечтите си!

Сподели!