Какво мотивира група младежи, обединени в екипа на Младежка банка Габрово да организират кампания за борбата с насилието в училище, може да научите от нейния координатор,  Иво Тепавски.

Младежка банка Габрово е една от петте Младежки банки, които ФРГИ подкрепи за да реализират кампания за превенция на насилието в училище. Какви са действията, които предприехте за да се справите с този проблем?

В рамките на кампанията „НЕ на насилието в училище“ нашият екип организира конкурса „Аз казвам СТОП! Тормозът спира до тук“. С него целим  от една страна да провокираме учениците да предложат решение на проблема, а от друга да използваме изкуството като средство за изграждане на устоичива толератна среда.  Започнахме да го популяризираме сред учениците още през ноември, а януари месец ще обявим победителите.

Какви са условията на конкурса и кой може да се включи в него?

Всички ученици от първи до дванадесети клас, обучаващи се на територията на Габрово и района могат да се включат. Разделили сме конкурса на две възрастови групи за деца от 7 до 12 г. и за младежи от 13 до 19 г. Конкурсът има три категории: литературно произведение, приложни изкуства, фотографско майсторство. Накратко почти няма никакива ограничения за учениците, могат да ни изпратят есе, стихотворение, снимка, клипче или рисунка. Важното за нас е да ги стимулираме да мислят за решаването на проблема с насилието в училище и да изразят своите виждания.

Каква е вашата мотивация за организирате кампания за превенция на насилието в училище?

Ние като организация, изградена изцяло от млади хора работим за младите хора в града, без да изключваме децата. Вярваме, че нашата кампания е много по-ефективна защото помагаме на наши връсници – съученици, приятели, познати. Ние сме много по-близо до тях, от колкото институциите например. Разбира се, ние работим със специалисти психолози и педагози, които ни помагат, но основният двигател сме ние, младите. 

На снимката: Иво и част от екипа на Младежка банка Габрово

Включи се в кампанята ‪#‎GivingNoViolenceTuesday и подкрепи останалите младежки банки да организират инициативи за борба с насилието в училище като дариш средства тук http://bit.ly/1lq68QP.

Сподели!