Любомир Костов е на 16 години, от София. Тренира голф от 9-годишен. Любо е носител на редица отличия, но счита, че най-големите му успехи са възможността за развитие и участие в редица международни турнири по голф. За тези и успехите си от настоящата година, за подготовката и плановете разказва самият голфър:

Здравей, Любо! Ти си все още ученик. Колко време ежедневно ти отнема голфът?

Доста. Аз уча в Първа испанска езикова гимназия. Там обучението е на доста високо ниво и като се комбинират двете неща и се има предвид, че половината от деня задължително съм на училище, защото уча редовно.. В момента е по-добрият вариант, защото съм втора смяна. Сутрин ставам рано, в 8 ч. съм на тренировка, след това хващам автобуса от игрището, тичам на училище, като се прибера започвам на уча. Трябва стриктно да се следва плана, за да може да се комбинират двете неща.

Освен подготовката на терен какви други занятия имаш, за да си в добра форма?

България е страна, в която има сезони, като лято, зима. Голфът не е спорт, който може да се играе зимата и когато пада сняг и температурите са ниски той става недостъпен, не може да се играе. Затова зимата ходя с баща ми в НСА, правя физическа подготовка – фитнес, лека атлетика, упражнения за гъвкавост, взривна сила. И общо взето всяка зима се получава нещо като подготвителен период за следващия сезон.

Доволен ли си от тазгодишния си състезателен сезон?

Да, абсолютно. Като започнем с факта, че за първи път в кариерата си на голф играч имам толкова много участия в турнири в чужбина, имах 4-5 пътувания извън страната за един сезон, имам добри класирания – три пъти в топ 10 в чужбина, мисля че е добър успех.

В тази връзка можем да кажем, че си си изпълнил предварително заложените цели за годината?

Да. За тази година имах план да играя под пара на което и да е голф игрище. Направих го повече от веднъж дори и мисля, че това са добри предпоставки за развитие и за догодина.

Като спомена следващата година – какви са плановете ти?

Хендикапът ми да стане 0, т. е. да се превърна в скрач играч. Това би било страхотна новина, защото ще бъда първият скрач играч на България. Другото, надявам се да стана републикански шампион при мъжете. Също така, догодина има Световно първенство в Япония, което е най-мащабното голф събитие при аматьорите. В него участвах миналата година, в Турция. То се провежда през две години. Мисля, че това е най-сериозното ми състезание и подготовката ми за него трябва да е на ниво.

Срещаш ли някакви трудности в подготовката си?

Предизвикателства и трудности има много. Най-вече, когато ходим на път. В много от случаите се налага да ходя сам из цяла Европа, без родители, без абсолютно никого. Трябва да се държиш като много голям човек и да проявяваш зряло мислене. Това ме радва от гледна точка на това, че мога да се оправям сам, виждам как стоят нещата. Да ходя сам и да се оправям по хотели, магистрали, автобуси, летища, градове… щастлив съм, че мога да се справям с такива ситуации.

Тази година ти се случи една неприятна ситуация – претърпя инцидент на път за едно състезание в чужбина. Въпреки него и травмата в лявата ръка, ти успя да участваш при това успешно…

Да, имаше такъв случай. На път за състезание в Словения катастрофирахме. А за травмата, аз преди това се бях контузил, но все пак, да, имах проблем с ръката и минах с бинт, но нямаше проблем, не беше нещо сериозно.

Откъде получаваш подкрепа?

Първо, финансовата подкрепа я получавам от моето семейство. Няма случай, в който да не са зад мен. Това е основната подкрепа и тя е достатъчна, за да ме мотивира да продължавам напред.

С какво ти помогна програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“ и ФРГИ?

„Еврофутбол“ ми помогна с това, че чрез тази финансова подкрепа ми позволи да тръгна по този път, за който споменах – с всичките тези състезания чужбина, с екипировка, доста неща, за които мога да благодаря на „Еврофутбол“… Например фото сесия, имам доста публично присъствие, което ми осигуряват и съм изключително доволен и благодарен на „Еврофутбол“.

Ние ти благодарим също за професионалното отношение към ангажиментите, които си поел и ти пожелаваме догодина да е още по-успешна

Дано! Стискам палци! Ще дам всичко от себе си!

Сподели!