Историите на дарители в България, които ви разказваме през последния месец, не са много различни една от друга. Някои даряват за каузи, близки до собствените им интереси и начин на мислене и увличат още хора след себе си. Други даряват там, където има нужда, защото това е важно за всички. Но всеки един от тях е убеден, че за да промениш света, първо трябва да промениш себе си.

Всеки може да дари – ако паричните дарения не са по възможностите или дори желанието на един човек, то дарението на време, предмети, опит е по-силите на всеки, казва Любомир Борисов, управител на „ПЛ Контрол“ ООД - фирма, работеща в областта на автоматизацията на производството.

Къде е мястото на дарителството в страната, във вашия град, в семейството Ви?

Въпреки общото мнение смятам, че дарителството заема достойно място в съзнанието на българина. За съжаление е леко изкривено в представите на хората. Приема се като дейност на богатите във финансово отношение членове на обществото. Това не бива да е така. Всеки може да дари – ако паричните дарения не са по възможностите или дори желанието на един човек, то дарението на време, предмети, опит е по-силите на всеки.

Дарителството е въпрос на светоусещане и обществена нагласа. Няма нещо, което срива едно общество така бързо, както егоизмът и затвореността на неговите членове. Опитвам се да поддържам този начин на мислене и идеи и в семейството си. Споделям поговорката, че „Ръце, които дават никога не остават празни“.

Какви са каузите, за които дарявате?

Дарявам, там където има нужда и не само пари. Време, усилия, внимание. Смятам, че има нужда от големи инвестиции в създаване на здраво гражданско общество и дарителството е един от начините да се реализират. Затова подкрепям идеи, свързани с възраждане на моралните и етични ценности, които са ни сплотявали. Част от самосъзнанието ни е свързано с историята, затова се стремя да подкрепям и каузи, отнасящи се до запазване „чистотата“ на българската история.

 Инициативите Ви намират ли подкрепа в общността и какви са конкретните промени, до които даренията водят?

За съжаление общността в наши дни е силно размито понятие. Подкрепа има, защото нуждата от дарения и помощ бива декларирана именно от общността. Това, че тази подкрепа не се оглася, не бива да ни тревожи. Когато каузата е добра, смислена и води до устойчиво развитие, резултатите от съответната кампания остават и се доразвиват в нови инициативи. Заздравяват се връзките между хората в дългосрочен план. Изпъкват на дневен ред общи идеи и нужди, различни от злободневните. Натрупва се енергия в посока, която повече хора припознават, като добра.

Интервюто е публикувано на 25 ноември 2014 г. във Vesti.bg

Сподели!