1. Здравей! Представи се с няколко думи.

Аз съм Вержиния Рангелова. Тренирам лека атлетика от шест години. Живея и уча в Костинброд.

2. С каква дисциплина се занимаваш в леката атлетика?

Главната ми дисциплина е 100 метра с препятствия. Зимата участвам на 60 метра с препятствия, защото е в зала. Иначе понякога и на 200 метра.

3. Хубаво ли е да си препятственик и има ли предизвикателство?

Има много предизвикателства. Много по-трудно е, отколкото на нормалните дисциплини, защото … все пак това са препятствия. Един треньор ми каза: „За да си препятственик, трябва да си хамалин.“ Наистина е така, защото едновременно работиш за бързина, за техника, за издръжливост и това е много трудно наистина.

4. Каква е височината на препятствията?

За моята възраст са 76 см. На следващата вече са 84 см, ако не се лъжа.

5. Ти с какъв диапазон ги преодоляваш, като аванс?

Гледам да бъда възможно най-ниско над препятствието. Понякога дори се получават удари, които не са много приятни.

6. Знаем, че българка държи рекорда в тази дисциплина и то от няколко десетилетия. Виждаш ли се нейна последователка?

Да, Йорданка Донкова е моят идол в атлетиката. Аз много й се възхищавам и бих искала да се запозная лично с нея. Наскоро разговарях с нейния треньор и той ми даде няколко съвета. Много съм щастлива, че рекордът е на българка.

7. Ти си тук като един от представителите на тазгодишната програма „Спортни таланти“ на ФРГИ и  „Еврофутбол“. Защо кандидатства?

Кандидатствах по тази програма, защото имах нужда от финансова подкрепа. Нещата в нашата община са малко по-сложни. Дават ни много малко финанси. Не може целият отбор да бъде подготвен така, както е необходимо. Понякога трябва да даваме собствени средства. Моите родители нямат такава възможност и затова реших да кандидатствам. Много съм щастлива, че ме одобриха.

8. Как реагира, когато разбра, че си сред одобрените?

Бях в еуфория, бях много щастлива. Не очаквах да ме одобрят, имах някакво предчувствие, че ще изберат някой по-добър. Обаче явно аз съм била достатъчно добра, за да одобрят мен.

9. Да. Знаеш, че програмата не е въз основа на постиженията, а на кандидатурите, които представяте. Ние финансирахме вече един твой лагер на Белмекен – как се почувства, като твой първи лагер там, какво позитивно ти донесе за твоята подготовка?

Там ми хареса много. Целият комплекс е много хубав. Много помага за подготовката и се надявам това да се отрази на постиженията ми.

10. Какво, според теб, ще ти донесе участието в програма „Спортни таланти“ извън финансирането?

Ще ми донесе по-голяма известност, може би. Повече увереност и подкрепа.

11. Да, това, което ние се стараем да правим е да ви подкрепяме максимално. Кажи ми в най-близко бъдеще какво си поставяш като цели, мечти, класирания, резултати?

Най-близкото постижение се надявам да бъде покрит норматив за младежките олимпийски игри и ако успея да съм с добро класиране. Другата ми мечта е да взема медал от Балканиадата.

12. Какво за теб би било добро класиране?

Ами, не знам каква ще бъде конкуренцията там, но нещо от рода на полуфинал ще бъде доста добро постижение за мен.

13. А в дългосрочен план виждаш ли някой световен рекорд, европейски?

Не мога да говоря отсега за световни рекорди, но надявам се нещата да се случат. И каквото ми е писано, това ще стане.

14. Чувстваш ли се по някакъв начин по-уверена в силите си с това, че ФРГИ и "Еврофутбол" застават зад гърба ти и това важно ли е извън чисто спортно-техническата част за един спортист?
 

Да, много по-уверена съм от преди, защото знам, че има хора, които ми помагат, хора, които оценяват това, което правя. И сега ми е много по-лесно, отколкото преди.

15. Какво ще пожелаеш на останалите Спортни таланти?

Пожелавам им много успехи. Да се сбъднат техните мечти, да постигнат това, което искат и да бъдат много търпеливи, защото за големия спорт трябва много търпение и тренировки.

16. Много ти благодаря за това интервю!

И аз благодаря!

 

Сподели!