1.      Здравей, представи се с няколко думи.

Аз съм Лидия Иванова, на 23 г., състезател по плуване и Спортен талант на ФРГИ и „Еврофутбол“.

2.    Трябва да добавя, че ти си Спортен талант на ФРГИ и  „Еврофутбол“ за втора поредна година. Защо кандидатства и сега по програмата и какво ти донесе тя през първата година, като не говоря само за финансовото подпомагане?

През първата година вие подпомогнахте участието ми в първия кръг на Европейската купа по плувен маратон, освен това ми оказа подкрепа през целия период, като ме подкрепяхте и мотивирахте...Честно казано, човек може трудно да се раздели с една такава подкрепа, а и след хиляди обещания за финансиране от институции и спонсори за финансиране през 2014 г. се оказа, че ФРГИ и „Еврофутбол“ станаха основният ми и единствен спонсор. Оказах се в ситуация, в която състезателната година започна, а аз все още нямах бюджет, с който да планирам участията си на състезания. Тогава вие ми помогнахте... Не просто ми помогнахте, а се превърнахте в основния ми спонсор – ще финансирате четири от моите стартове  и то най-важните за моята подготовка и за моето развитие като спортист. Стартовете са в олимпийската дисциплина 10 км, за което мога само да благодаря!

3.      За нас е удоволствие и чест да подкрепяме млади спортни таланти като теб. В тази връзка – как се почувства, когато разбра, че отново си одобрена за финансиране от ФРГИ и „Еврофутбол“?

Почувствах облекчение (въздъхва). И увереност. Тежестта и притеснението изчезнаха. Знаете, че миналата година аз не успях да участвам на финалния кръг от Европейската купа, поради липса на средства, поради което се лиших автоматично и от участие в генералното класиране. Сега вече спокойно съм закупила билети за четири от стратовете, включително и за финалните и дишам спокойно и с увереност (смее се).  Спокойствие.

4.      За какво мечтаеш?

Аз имам по-скоро конкретни цели. Сезон за сезон работя. Целите ми за тази година са да попадна в първите десет в генералното класиране за Европейската купа. През 2015 г. има Световно първенство в Казан, а голямата ми мечта си остава Олимпиадата в Рио Де Жанейро през 2016 г. Тези две години ще хвърля всички усилия да направя каквото зависи от мен – това, което трябва, пък да става каквото ще.

5.      Ти донякъде отговори на следващия ми въпрос, но все пак – какво ще се промени за теб през следващата една година, след финансирането от ФРГИ и  „Еврофутбол“ – не само в професионален, но и в личен план?

Със сигурност ще стана по-конкурентноспособна. Със сигурност ще придобия голям опит – ще срещна силни конкурентки, а това ще ми помогне и за участието ми на Световно първенство, както и за борбата за квотите за Олимпиадата. Колкото по-често се срещам с тях, толкова по-бързо ще ги опозная и ще успея да победя едни, да настигна други. Най-вече обаче, вие ми осигурявате спокойствие, увереност – с няколко думи, с внимание, с екипировка... Та аз за първи път имам пълна спортна екипировка! Това са маратонки за тичане, анцуг, фланелки – неща, които изглуждат елементрани, но са основни за подготовката на един спортист.

6.      Благодаря ти за хубавите думи! Последният ми въпрос е – какво ще пожелаеш на останалите Спортни таланти на ФРГИ и „Еврофутбол“ за 2014 г.?

Първо им пожелавам много здраве! Да вярват във възможностите си, да не робуват на идоли и да гледат напред!

7.      Благодаря ти за това интервю, желаем ти успех!

И аз благодаря!

 

Сподели!