Александър Ангелов е от Русе, състезател по скокове на батут и ученик последна година в русенската математическа гимназия. Eто какво ни каза той:

Здравей, Алекс! Разкажи ни за себе си.

Здравейте, казвам се Александър Ангелов, на 18 години съм, от Русе. Уча в Математическата гимназия и се занимавам със скокове на батут.

Защо избра точно този спорт?

Смятам, че е интересен. Преди това съм тренирал 5 години спортна гимнастика и просто реших, че в този спор ще получа по-малко контузии.

Тренираш от 2006 г. скокове на батут – кои са твоите най-големи постижения досега?

Едно от най-големите ми постижения са четвъртите места на Европейското първенство през 2010 г. и на Световната купа при мъжете в Испания през 2012 г. Това са и най-запомнящите се моменти за мен. Иначе непрекъснато имам трудности, но обичам спорта и ги преодолявам.

Кажи ни повече за скоковете на батут.

По принцип, в скоковете на батут е нужна много добра ориентация. Моето мнение е, че с много тренировки всичко се постига – талантът само не е достатъчен.

Колко пъти седмично тренираш и в какво се състоят тренировките ти?

Сега тренирам интензивно, защото се готвя за Световно първенство – тренирам шест пъти седмично, по два пъти на ден.

В училище как се справяш – как съчетаваш двете неща?

(Смее се) По принцип, сега, докато се готвя за голямо първенство, не ходя на училище.

Всъщност, в момента те хващаме на тренировка непосредствено преди финала на Държавното първенство по скокове на батут. Как се чувстваш?

Добре се чувствам, смятам, че съм подготвен и ще дам най-доброто от себе си.

Пожелаваме ти го! Разкажи ни – как разбра за програма „Спортни таланти“?

Разбрах от председателя на клуба, в който тренирам в Русе. Той ми обясни за какво става въпрос и реших, че не трябва да изпускам такъв шанс.

Освен „Еврофутбол“ някой друг финансира ли те?

Всъщност, получавам и стипендия от Българската федерация по скокове на батут, заради постиженията, които имам. Към момента тези средства, заедно с тези от вас, са ми достатъчни.

Как се виждаш в по-далечното бъдеще?

Не съм мислил много, но се надявам след 10 години да съм с поне една Олимпиада зад гърба си. Искам да предам моите умения на следващите след мен, на децата. Виждам се като треньор на следващите Спортни таланти.

Би ли кандидатствал отново по програмата „Спортни таланти“ и защо?

Да, разбира се. Смятам, че „Еврофутбол“ предлага много възможности и екипът е много добре настроен към нас. Програмата ме направи популярен!

На кого би казал „Благодаря!“?

Първо, благодаря на моя треньор – Станислав Стоянов, той винаги ме е подкрепял и е бил до мен, на председателя на нашия клуб, който ме информира за програмата и на моите родители.

Пожелай нещо на другите Спортни таланти.

Пожелавам само успехи и да не се отказват – да продължават напред! На себе си, конкретно, пожелавам да взема медал от Световното първенство (смее се).

Пожелаваме ти го!

Сподели!