Здравейте! За четвърта поредна година „Еврофутбол“ организира програма „Спортни таланти“ – това е и поводът да се срещнем с Вас. Много хора се питат защо в условията на криза една българска фирма отделя големи суми за развитието на българския спорт. Вие сте управител на компанията, отговорете  – защо правите това?

На първо място ще се обърна към песимистите, които четейки това интервю ще си кажат, че го правим заради данъчните облекчения – „Еврофутбол“ не ползва такива, поради спецификата на своята дейност. Много ми се иска да излезем от образа на обясняващия защо прави това или онова – ние просто искаме да го правим. Даваме си сметка, че в нашата страна има много наболели теми от обществения живот, които се нуждаят от вниманието на бизнеса и неговата финансова подкрепа и че спортът може би стои на последно място в главата на средностатистическия българин. Също така разбираме и необходимостта от популяризиране на дарителството като част от корпоративните политики на всяка компания. Но, вижте какво се случва по Коледа и Великден в домовете за деца – лично съм говорила със служители в такива институции, които се чудят какво да правят с излишните количества банани и дрехи, които буквално ги заливат по празниците. Не вярваме с „инцидентната“ подкрепа. Ние правим устойчив модел за финансиране на млади спортисти до 25 г. в индивидуални спортове, като предлагаме квоти за хора със специфични нужди. Защото, развитието на едно добро нещо трябва да се извършва в устойчива среда, в добра среда. Ние сме професионалисти и работим със спорт. Затова, решихме да не повтаряме инициативите на други компании, а да направим нещо свое и различно, което обаче да запълни поне част от огромната дупка от липсващи средства и идеи за развитие на българския спорт. Защото „Спортни таланти“ е кауза!

„Еврофутбол“ увеличава всяка година отпуснатите суми за финансиране на спортните таланти на България. Така ли ще бъде и тази година?

Вижте, всяка година при нас постъпват нарастващ брой кандидатури. Тази година имаме рекордните 213 проекти, които изискват общо близо 800 000 лева само от нас, като имате предвид, че остават едни 20% от съфинансиране, което самите спортисти трябва да си осигурят. Това означава, че ако тези кандидатури за близо 1 млн. лева са представителна извадка за положението в българския спорт, то на всеки атлет в държавата са му необходими минимум 5 000 лева на сезон, за да покрие елементарните си нужди от екипировка , възстановяване и участия в състезания, за да вземе квоти за участия в големи турнири. Това не може да се случи само на база усилията на „Еврофутбол“.  Да, след внимателна оценка на всяка една кандидатура ние ще отделим за поредна година огромна сума, но тя няма да оправи положението на българския спорт, а само ще даде професионален и личностен старт на някои спортисти. Нашата задача е много тежка – трябва да изберем на кого да помогнем. А, знаете ли колко талантливи и можещи младежи има в България?!?

Какви са критериите, по които избирате кого да подкрепите?

Важно е да се разбере, че целта на програмата ни не е да се дадат просто едни пари, които да се изхарчат по съответните пера от представения първоначален бюджет. Целта е тези млади хора да изградят своя житейски план, да го представят пред нас – не само като спортисти, но и като личности и ние да им подадем ръка. Да ги научим да ловят риба, както се казва в една стара притча, а не да ги храним. Търсим способните на промяна, на целеустременост, на устойчивост, но и на развитите – тези, които минават през административните неуредици и проблеми във федерациите, които тренират в студени и стари зали, но не се отказват. И продължават с гордо вдигната глава. Защото знаят какво искат и как да го постигнат! И нашата роля е да им покажем, че има хора, които също вярват в тях, че не са сами. Защото, максималната сума от 5 000 лева, която „Еврофутбол“ предоставя на всеки, няма да ги направи богати, но ще им даде сили и стимул. Защото всяка статия или интервю като това ще ги направи популярни и значими, ще привлече внимание към идеята и ще помогне в осъществяването на техния житейски проект. Историята на програма показва, че този модел работи – Спортните таланти на „Еврофутбол“ получават огромна морална подкрепа от целия екип, която е несъизмерима с каквито и да са пари.

Добре, но сама знаете, че в очите на хората Вашата компания може да си позволи да отпусне тези средства …

Това, дали „Еврофутбол“ може да си позволи или не някаква сума за подпомагане на Спортните таланти на България не е тема на едноименната програма. Както казах, не говорим за средства, защото каквито и да са ни резултатите, ние не можем да свършим работата на държавата. Помагаме в това, в което сме най-добри – с екипа от професионалисти, които буквално обгрижват спортистите, с популяризирането на техните успехи и изяви, с приятелството и спокойствието, които им даваме. Защото именно  тези изброени от мен условия липсват най-много на младия атлет, който тепърва гради име и изгражда самочувствие. Парите са само един от инструментите за постигане на това.

„Еврофутбол“ подпомага и други сфери на обществения живот, но за това като че ли не се знае много от широката общественост. Това търсен ефект ли е или хората имат предразсъдъци по отношение на вашата дейност и затова не обръщат внимание на подобни новини?

Категорично не искам да обобщавам, още по-малко да обвинявам хората, че са с предразсъдъци. Всяка по-голяма компания в България, както и ние, има функционираща стратегия за  корпоративно-социална отговорност. Да, ние участваме в много и различни каузи най-вече в сферата на образованието, което е основополагащо за бъдещето не само на България, но и на света. Това се знае от нашите участници и партньори, публикуваме редовно новини за подкрепените от нас деца и ученици. Както казах обаче, ние във всяка своя стъпка избягваме дарението като форма на помагане – даването на пари решава временно нечий проблем, но генерално не помага. Затова може би и не влизаме в големите заглавия, защото нашата отговорност към света се обобщава в желанието ни да променим живота към по-добро, а не временно да закрепим положението.

Да се върнем към програма „Спортни таланти“ – кои са най-запомнящите моменти за Вас лично от изминалите три години на инициативата?

Това е най-трудният въпрос в това интервю (смее се). Много са. Разбирате ли, всичко се слива в един общ пъзел, в който всяко парченце си е на мястото – пъзел от емоции, сълзи, прегръдки, смях и чисто щастие! Няма липсващи части – всеки един от тези 75 момчета и момичета е част от моето семейство, от семействата на колегите ми. Всеки един от нашите букмейкъри знае кой е Мирослав Кирчев, къде е състезанието на Виолета Генчева или пък лагера на Митко Ценов. Независимо, че те поемат по своя път ние продължаваме да поддържаме връзка и проследяваме всеки техен успех. Това е част от удоволствието да сътворим тази кауза и повярвайте ми, всеки един от семейството на „Еврофутбол“ черпи с пълни шепи от него!

Какво да очакваме?

Очаквайте в края на месец март официална церемония, на която ще бъдат обявени имената на тазгодишните Спортни таланти. В момента Групата на съветниците, нашето жури, разглежда всеки проект и поставя оценки. Задачата им е трудна, но вярвам, че както винаги досега ще изберат най-достойните. Разбира се, за датата на церемонията ще има специални публикации, така че да стане известна дни преди това. Засега обаче, всички сме притихнали в очакване да чуем решението на специалистите.

 Благодаря Ви за това интервю!

И аз Ви благодаря!

Интервюто е публикувано в www.standartnews.com на 05.03.2015 г.

Сподели!