Теодор Георгиев е на 21 години, от Дупница. От седем години е част от националния ни отбор по таекуондо в категория до 74 кг. Той е републикански шампион при мъжете през последните три години. Ето какво ни разказа спортният талант на ФРГИ и „Еврофутбол“:

Здравей, Теди! Разкажи ни малко повече за себе си.

Казвам се Теодор Георгиев. Занимавам се с таекуондо WTF – олимпийската версия на този спорт. Тренирам от съвсем малък, в момента съм на 21 години – занимавам се с таекуондо от 15 години. То е неделима част от моя живот, студент съм и в НСА, сега ще записвам трети курс, с треньорски профил съм.

Имаш специален треньор по физическа подготовка – тя е бивша лекоатлетка – това помага ли ти в таекуондото?

Моята треньорка се казва Йорданка Крумова, тя провежда общата ни физическа подготовка и помага много. Общата физическа подготовка седи в основата на всяко нещо – подготвяме се със специални упражнения, които подпомагат развиването на нашите качества, за бързината в краката ни, за физическата издръжливост...

Кое е най-важното в таекуондото – да си гъвкав, да си бърз, да си издръжлив или психиката?

В проценти с точност не може да се определи – всяко едно нещо помага на друго в таекуондото. Това е един труден спорт, в който са необходими издръжливост, гъвкавост, бързина... Винаги, когато едното липсва, то намалява и качеството на другите.

Как се подготвяш психически преди важни двубои?

Преди самата среща единственото нещо, което ми помага са думите на моя треньор – в този спорт психиката играе много важна роля, но тя най-лесно се тренира с много състезания и много големи турнири.

Тази година за първи път бе финансиран по програмата „Спортни таланти“ от „Еврофутбол“ – има ли други измерения, освен чисто финансовите, тази помощ?

Първо, от финансова гледна точка, подкрепата бе много голяма, защото в България таекуондото не е много популярен спорт. Спонсорството не е много голямо. Финансирането по програмата ми помогна да отида на два големи турнира, които бяха моят тест за Световното първенство в Мексико, както и за самата подготовка. Моралната подкрепа също бе голяма, защото чрез програмата станахме популярни като спортисти и самата мисъл, че някой стои зад теб, ти помага много повече занапред!

Какво ти предстои до края на годината в спортно-състезателен аспект?

Предстоят ми два „А“ Клас турнири – най-високият в таекуондото. Първият ще бъде в Сърбия, Белград (на 12 и 13 октомври), а вторият в Хърватска. Миналата година в Белград взех бронзов медал, а тази година ще се старая и на двата турнира да взема престижно място и предно класиране.

Благодаря ти, пожелаваме ти да прославяш името на България по цял свят! 

Сподели!