Здравейте, срещаме се с Йонко Дончев, наш Спортен талант за 2014 г. Йонко, разкажи малко повече за себе си.

Казвам се Йонко Дончев, от Стара Загора съм, спортувам скокове на пътека и батут.

На колко години си, Йонко?

На 18 години.

Ти си тийнейджър – по какво си прилича и по какво се различава твоя живот от този на обикновените тийнейджъри?

Общите неща са много, но и разликите също – много по-зает съм, от сутрин до вечер се занимавам с учене и спорт, нямам свободен цял ден като повечето тийнейджъри.

Ти стана пети на Световното първенство по скокове на батут в дисциплината скокове на пътека през ноември, във Флорида. Знам от твоята треньорка, че разликата ти с бронзовия медалист е била съвсем малка. Разкажи повече за подготовката ти преди това, за която помогнаха ФРГИ и „Еврофутбол“.

Подготовката мина доста добре, финансирането от ФРГИ и „Еврофутбол“ много помогна за това. На самото състезание почти всичко мина по план, но конкуренцията е силна, не мога да знам как ще се развият нещата… Съответно, взех петата позиция.

На тазгодишното Световно първенство вече ще си при мъжете, защото си на 18 г. С каква нагласа тръгваш – веднага да печелиш медали или по-скоро вярваш, че стъпка по стъпка ще стигнеш до върха?

Не мога да тръгна с нагласата на 18 г. да печеля медали, но стъпка по стъпка, както казахте, може и да се случат нещата.

До няколко дни стартираме програма „Спортни таланти“ за тази година. Би ли кандидатствал отново и защо? Каква е равносметката – вярваш ли, че подкрепата на ФРГИ и „Еврофутбол“ е една от тези стъпки, които те водят към върха?

Да, категорично! ФРГИ и „Еврофутбол“ помагнаха на много спортисти – както с финансиране, така и с реклама на техните успехи. Това всичко води към по-големи успехи и към популяризирането на спорта ни.

Теб самият кой те насочи към този спорт, как се запали по него?

Насочиха ме моите родители, по-точно баща ми. Хареса ми този вид спорт и почнах да се занимавам с него – вече доста години. Аз обичам спорта си.

Коя е най-важната ти победа и защо?

През 2013 г. в София станах втори на Световното първенство по скокове на батут в моята възраст – това е най-големият ми успех. Костваше ми много усилия – години се готвя за това.

В предварителния разговор си говорихме – кое е най-важното в спорта: силната психика, физическата сила, финансовата подкрепа, добрият треньор ….?

Всичко, което изброихте е важно, без нито едно от тях няма да се получат добре нещата. Трябва да има и любов, трябва да обичаш това, което правиш, както във всяка професия.

Завършваш училище тази година, какъв ще бъде жизненият ти път оттук нататък?

Ще продължа да се занимавам със спорт, мисля да продължа в Националната спортна академия.

Пожелавам ти успех! Кой е твоят пример за подражание?

Фен съм на най-добрите спортисти, подражавам на най-добрите в този спорт. Въпреки това най-много харесвам руската школа.

Говорихме си за твоите успехи – на кого би благодарил за това, което си?

Искам да благодаря на моите родители, на треньорката ми, на „Еврофутбол“ за подкрепата!

През декември ти бе обявен за най-добър състезател на Спортното училище в Стара Загора, чийто възпитаник си – смяташ ли се за пример на по-малките и как реагират те на твоята поява?

Всички се радват на моите успехи – и в Спортното училище, и в моя клуб. Искат ми съвети, особено по-малките в моята дисциплина.

Разкажи как минава един твой ден.

Сутрин ставам, отивам първо на училище  - ако съм първа смяна съм с двуразова тренировка, ако съм следобед – само с по една тренировка на ден. Това е. Остава ми по-малко време за забавления, но няма начин, всеки избира това, което иска да прави и това, което обича.

Какви съвети би дал на младите спортисти в България - пожелай им нещо?

Пожелавам им да си харесват спорта, да обичат това, което правят и да тренират много усилено!

Смяташ ли, че вярата в собствените сили дава допълнителен стимул?

Задължително трябва да си уверен в това, което правиш! Няма как да се колебаеш и да се случат нещата – трябва да я има нагласата за победа!

Какво ще пожелаеш на ФРГИ и „Еврофутбол“?

Още повече участници в програма „Спортни таланти“ и да продължите да подкрепяте все повече спортисти!

Благодаря ти, желаем ти успех по пътя нагоре!

Благодаря и аз!

Сподели!