„Това е мотото, което обединява младите хора в нашата организация“, разказва в интервю инж. Стоян Марков , Изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд Сливен, приемна структура на Младежка банка Сливен.

От колко време работи Младежката банка Сливен? 

Идеята за създаването на Младежка банка Сливен се роди през юни 2013 г. на обучение за младежи, организирано от Обществен дарителски фонд Сливен и ФРГИ. Тогава беше представен добрия опит на вече действащи организации. В края на обучението младежите пожелаха да сформират  „Младежка банка”. Избраха свой координатор и си обещаха бъдещите им  успехи да се включат в добрите практики и дейностите на Обществен дарителски фонд Сливен. Активната работа на членовете на банката започна през есента на същата година с участието им в националната кампания „Място в сърцето”, организирана от ФРГИ. По това време беше изготвен и първия проекто-план за работа на банката за следващата година.

  Защо е важно да има такава организация във вашия град?

До момента в Сливен не съществуваше организация с подобни цели и посока на работа. Младежката банка успя да обедини млади хора с разнородни интереси и способности. В екипа влизат младежи с интереси в областта на културата и изкуствата, спорта, екологията, туризма и т.н. Моделът и начина за събиране и разпределение на средства за реализиране на младежки проекти се оказа сполучлив на територията на град Сливен. Мотото на банката: „Младежи помагат на младежи“ проработи много добре. Под формата на организирани от младежите - благотворителни театрални постановки, концерти, коктейли, базари на книги и произведения на изкуството, срещи с ръководители на фирми, членовете на банката успяха да наберат средства за своя първи собствен паричен фонд. А чрез него вече по- лесно да се даде възможност за финансирането и реализирането на младежките проекти.

 Кои са областите, в които сте одобрили проекти за финансиране?

През 2014 г. успяхме да съберем първите 5 000 лева, с които да финансираме идеи и проекти на млади хора и организации работещи с младежи. Бяха предложени за одобрение проекти в следните обявени предварително направления – култура и изкуство, традиции и живо наследство, образование, екология, спорт и туризъм. От екипа на банката беше взето решение с 2200 лева от събраните средства да се финансира обновяването на Параклисът „Свети Мина” – любимия обект на сливналии в Националната кампания „Място в сърцето”. Останалите средства от 2800 лева бяха насочени в четири проекта.

 Как работата на Младежката банка стига до широката общественост в Сливен?

Младежка банка използва различни комуникационни канали. Освен чрез медиите, интернет сайтове и социалните мрежи, младежите популяризират своята дейност с разпространението на брошури, плакати, фланелки, анкетни карти и банери в училища и читалища. Спокойно можем да кажем,  че организираните масови благотворителни мероприятия като концерти, театрални постановки и базари са най-добрата реклама за представяне на Младежка банка Сливен и нейната дейност. 

 Ако и вие искате да дадете ход на младежките мечти, имате възможност да кандидатствате за създаване на Младежка банка. Повече информация за условията и сроковете за кандидатстване, ще намерите тук

Сподели!