Разпространението на коронавирус в цяла Европа, а от седмица и в България, постави обществото ни в невиждана патова ситуация за значително кратък период от време. Обявеното извънредно положение вече създаде нов ритъм на живот сред населението. Световната статистика сочи, че най-застрашени от вируса са възрастните хора, както и тези със сериозни хронични заболявания. Затова срещите с тях трябва да бъдат максимално ограничени.

На фона на непрекъснатия информационен поток от страна на властите и медиите, че трябва да бъдем изключително предпазливи спрямо най-уязвимите, е редно да обърнем внимание и на тези, за които ситуацията е необяснима и плашеща и би предизвикала допълнителен стрес, а именно нашите деца.

Световната здравна организация публикува списък с важни съвети в помощ на родителите, свързани с подходът, който е добре да използват, когато разясняват обстоятелствата около новия вирус пред децата си. Екипът на Фондация "Работилница за граждански инициативи" споделя превантивните мерки с Вас, нашите читатели:

1. Реакциите на децата по време на стрес могат да бъдат различни. Едни се вкопчват в родителите си, други изпадат в състояние на тревожност, някои се затварят в себе си или имат прояви на ярост, превъзбуда. Дори могат да започнат да се изпускат нощем. Бъдете до тях в такива моменти, за да усещат Вашата подкрепа, изслушвайте тревогите им, показвайте им още повече любов и внимание.

2. Децата се нуждаят от утехата на най-близките си в трудни ситуации. Не жалете време и усилия да ги дарявате с любов. Помнете, че е важно да ги изслушвате, да им говорите мило и да ги успокоявате. Ако е възможно, осигурете им време за игра и почивка.

3. Постарайте се да бъдате в обкръжението им, избягвайте отделянето си от тях. Ако се наложи хоспитализация, говорете редовно по телефона и им вдъхвайте увереност.

4. Придържайте се в максимална степен към обичайния им режим, а при смяна на обстановката им помогнете да си създадат нов такъв, който да включва време за учене, но също и за игри и почивка.

5. Разяснявайте им фактите, осигурявайте им информация за случващото се и им давайте ясни съвети на разбираем език как да намалят риска от заразяване.

6. Необходимо и също така да им обясните по спокоен начин какво би могло да се случи: например някой от семейството и/или самото дете може да се почувства зле и да се наложи да влезе в болница за известно време, за да бъде под грижите на лекарите.

Грижата за здравето и щастието на най-малките е изцяло в наши ръце. Затова трябва да поемем отговорнстта да ги подготвим за предизвикателствата на времето, в което живеем.

Сподели!