136 състезателя от 37 вида спорт подадоха кандидатурите си по програма „Спортни таланти“, която „Еврофутбол“ организира за пета поредна година заедно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Най-многобройни са представителите на леката атлетика - общо 25, като така за пети път Царицата на спортовете е Царица и на инициативата на букмейкърската къща. След лекоатлетите се нареждат представителите на: кану-каяка – 18 човека. 12 са джудистите, а 9-ма са ветроходците. От постъпилите проекти 6 броя са на параолимпийци – от тях 4-ма са лекоатлети, по един от тениса на маса и тениса на корт. Те ще се борят за специалната квота за спортисти с увреждания, която „Еврофутбол“ отпуска още от самото създаване на програмата.

Сред кандидатствалите има състезатели по борба, голф, колоездене - на шосе и планинско колоездене, плуване, триатлон, модерен петобой, тенис на маса, шахмат, самбо, автомобилизъм, скокове във вода, сноуборд, художествена гимнастика и други. 

София традиционно е с най-много кандидати, столицата е следвана от Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Сред спортистите, подали документи за участие в конкурса, има и такива от по-малки населени места като Севлиево, Поморие, Велинград, Дряново, Николово, Търговище, Чепеларе, Кърджали, Тутракан, Опицвет, Пирдоп, Троян, Червен бряг, Созопол, Силистра, Бяла Слатина, Дупница и др. Всички те се борят за финансиране до 5 000 лева от „Еврофутбол“.

Ето как бяха разпределени отделните кандидатури във всяка една от трите възрастови групи: до 15 години включително – 40 броя, от 16 до 20 години – 61 броя и от 21 до 25 години – 35 броя. Най-малкият кандидат е на 9 години, а средната възраст е 17,8 години.

„Еврофутбол“ и ФРГИ отново заявяват, че не всички 136 кандидати ще бъдат допуснати до оценяване от външните оценители. В момента тече административната преценка - дали всеки отделен проект е в съответствие с формалните изисквания на конкурса. Едва, когато бъде установено, че документите са попълнени коректно, тогава те ще бъдат препратени за качественo мнение от външните оценители. В Групата на съветниците влизат известни родни състезатели, треньори, общественици, както и представители на медийните партньори и организаторите. Всеки един от тях и независимо един от друг, ще даде точки на предоставените му проекти. Официалното обявяване на новите Спортни таланти на ФРГИ и „Еврофутбол“ ще бъде в края на март, като само одобрените кандидати ще бъдат уведомени.

Сподели!