Фонд „Валя Крушкина” при Фондация „Работилница за граждански инициативи” за четвърта поредна година организира журналистическия конкурс „Валя Крушкина – журналистика за хората”. Целта на конкурса е да отличи журналисти с активна позиция, която отстояват в името на гражданите.

В досегашните издания на конкурса получихме над 210 кандидатури с над 400 материала. Този интерес потвърди нуждата от подобно начинание. Смеем да твърдим, че наградите на името на Валя станаха мерило за качествена журналистика.

В четвъртото издание на конкурса разделяме категорията „Електронни медии” на „Радио” и „Телевизия”, с оглед на по-справедливата оценка, предвид различната специфика на двете медии. Преименуваме и категорията „Фотография и операторско майсторство“ на „Снимащ журналист“.

В продължение на един месец - от 11 септември до 20 октомври 2015 г., журналисти от различни медии ще могат да бъдат номинирани или да се самономинират в 6 категории:

  •  Печатна медия
  •  Радио
  •  Телевизия
  •  Онлайн медия
  •  Снимащ журналист
  •  Млад журналист (възрастта на номинираните за наградата „Млад журналист“ към 11 септември 2015 година да не надвишава 28 навършени години).

 

В конкурса могат да участват български журналисти от медии, издавани в България или чужбина: журналисти от печатни медии - вестници, списания; журналисти от електронни медии - радио, телевизия; журналисти от информационни сайтове и агенции; журналисти на свободна практика и блогъри, както и представители на гражданската журналистика. Задължително условие е материалите да са на български език.

Участието в конкурса става чрез попълване на формуляр, в който освен кратко представяне на кандидата трябва да се опишат мотивите за номинацията. Материалите  трябва да бъдат представени или като прикачен файл, или като линк. Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участва да са авторски и да са публикувани в рамките на последната година - от 11 септември 2014 до 11 септември 2015 година. Един журналист може да бъде номиниран или да се самономинира с максимум 3 материала.

Носителят на Голямата награда „Валя Крушкина“ се избира директно от журито измежду номинираните. Тя е на стойност 1000 лева и е за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат  или промени в законодателството, за журналистическа доблест и смелост.

Останалите шест награди, са всяка по 500 лева. Средствата за наградите са осигурени от дарители. Средства, останали от дарителската акция за лечението на Валя Крушкина, са в поимения фонд и се  изразходват единствено в съответствие с Правилника за работа на Обществения съвет на Фонда и след гласуване на членовете му.

 Основните критерии за оценка са: обективност, нестандартно отразяване и аналитичност.

Крайният срок за изпращане на номинациите е  20 октомври 2015, 24:00 часа, Номинациите се изпращат на електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org.

Три години след основаването си, Фонд „Валя Крушкина“ прави промени в своя Обществен съвет.  Теодора Тодорова, Константин Кисимов и Дмитър Анестев напускат съвета. Фондът им благодари за техния принос за популяризирането на каузата за журналистиката с човешко лице. Новите членове са Росен Цветков и Надежда Узунова.

Повече за наградите, указанията, формуляра за номиниране, членовете на журито и фонд „ Валя Крушкина“ можете да научите тук

Сподели!