"Страхотен ден на НПО! Перфектна организация и страхотни участници! Специални благодарности на фондация "Работилница за граждански инииативи"! " - бяха думите на Теодора Върбанова от Майкрософт в края на събитието.

На 04 март 2010 година в хотел Дедеман Принцес София, в зала „Европа”, от 9.30 ч. до 16.00 за втора поредна година се проведе Денят на Майкрософт, посветен на неправителствените организации. Събитието е съвместна инициатива на Фондация „Работилница за граждански инициативи” в партньорство с „Майкрософт България” и се организира в рамките на Европейската седмица на Информационните умения.

Цел на събитието бе да се представят предимствата на технологиите на Майкорсофт за повишаване на ефективността на работа на неправителствените организации. Специално място бе отделено и на представянето на програмата за дарения на софтуер за НПО „ТехСуп – България” на Майкрософт - в съвместна презентация на Адам Гиениуш, "ТехСуп Глобал" и Стефан Стоянов, ФРГИ. Презентации бяха представени още от Агенцията по заетостта, Министерство на образованието, младежта и науката и програмата ЕУГА на Майкрософт. Интерес предизвикаха и следобедните сесии, посветени на ИКТ-инициативи на граждански организации: софтуер за незрящи, фондация "Хоризонти" и ИТ училище за баби - на УН "Св.Пантелеймон", с. Паталеница. В последната сесия ФРГИ представи своите текущи програми за финансиране на граждански инициативи и общите си приоритети.

Участваха представители на около 120 граждански организации от страната. Въпреки огромният интерес - над 300 кандидатури, ограниченият брой места в залата наложи ограничения и в броят участници. Основна задача на Деня на Майкрософт за неправителствените организации бе да се демонстрира важността на публично-частните партньорства при социалното развитие.

Фондация „Работилница за граждански инициативи” е стратегическият партньор в България, избран от КомпуМентор (CompuMentor) на Майкрософт, една от най-старите и най-големите неправителствени агенции за технологична подкрепа в САЩ. Чрез това партньорство, гражданските организации в България ще могат да използват възможностите, които предлага технологичният уеб сайт ТехСуп (TechSoup), получавайки достъп до дарителски програми за софтуер и хардуер. За българските неправителствени организации партньорството в ТехСуп носи изключителна полза оперативно и стратегически. За първи път в съвременната история на гражданските организации те имат достъп до качествени софтуерни и хардуерни продукти, при това, получени като дарение. Спестените средства ще могат да бъдат насочени към дейности, свързани с идеалната цел на организацията.

Каним всички, които имат интерес да се възползват от програмата, да се обърнат за съдействие и консултация към екипа на ФРГИ на офисните ни телефони: 954 98 47 и 954 9715 или имейл: wcif@wcif-bg.org.

Сподели!