Зоя Чавдарова от Варна

Животът ми е започнал трудно. Изоставена съм още при раждането си поради това, че съм родена с увреждания на долните крайници, преминала съм през няколко домове за сираци, докато преди три години стигнах до Варна, където ме настаниха в Социално професионален център „Д-р Анастасия Железкова”. През пролетта ще се вземе решение дали да остана в него или ще ме преместят  в старчески дом или друг социален дом за инвалиди. Притеснена съм, надявам се, че като млад човек няма да ме настанят в старчески дом. Разчитам много на подкрепата на моята треньорка Нина Петрова и на директора на центъра г-н Петров, като и на други институции да ми помогнат. Животът ми не е лесен, но не се оплаквам. Никога не съм прохождала, но това не ме е спирало да спортувам, тренирала съм тенис на маса, бях най-добрата, имам много медали и купи от различни състезания за хора с увреждания, провели се в България от българска параолимпийска асоциация. От три години тренирам тенис на корт. Не ни е лесно с моята треньорка. Търсим бази къде да тренираме, тя пише проекти, кандидатстваме по различни програми, печелим... Миналата година станах „Спортен талант на публиката” по програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол” и ФРГИ. Благодарение, на което сега имам нова спортна количка. Отговорността е още по-голяма, защото трябва да докажа на всички, които гласуваха за мен, че гласът им не е отишъл напразно. Трябва да стана шампионка. Тази година отново кандидатствахме по същата програма, дано журито да оцени моите усилия и да спечеля.

Един НЕобикновен ден

В момента съм ученичка в 11ти клас във вечерно училище „Димчо Дебелянов”. Денят ми е разделен между тренировките и училището. Ако имам тренировки тренирам, после се прибирам, сядам на компютъра, пиша си домашните и вечерта отивам на училище. Прибирам се  в 22 ч. и си лягам. Общувам предимно с моята треньорка, тя е човекът без който съм за никъде. Имам и много приятели, които ме подкрепят.

Една важна подкрепа

Както съм написала и в проекта спортът е моя живот, ако трябва и на корта ще спя само да мога да тренирам повече. Мечтая да стана много добра, да имам възможността да докажа, че когато имаш цел и упорито я преследваш ще успееш. Аз нямам никакви странични доходи и благодарение на програми като „Спортни таланти“ мога да финансирам своята цел и мечта – един ден да отида на Параолимпийски игри. Пожелавам си да има повече възможности за хора като мен. Нашите усилия са много повече от тези на здравите спортисти, а и нуждата от помощни средства е по-голяма. В началото на годината получихме дарение от един много известен човек, така казва моята треньорка, но не иска да му казваме името. Искам да му благодаря и дано има повече такива хора като него. На хората с увреждания искам да кажа да бъдат по-упорити, никой няма да узнае за тях, ако си стоят по къщите и мълчат. Да се потрудят и  ще успеят. Моята треньорка казва, че няма невъзнаграден труд. Така е.

      И тази годита Зоя кандидатства по програма „Спортни таланти“, за да продължи да тренира и да се подготовя, а в края на подготовката да отиде на европейско състезание.

Програма „Спортни таланти  на „Еврофутбол“ и ФРГИ е част от мащабния проект „Печелиш и помагаш“  на българския букмейкър. През 2013 програмата се провежда за втора поредна година.

 

Сподели!