Заместник-министри от Министерствата на физическото възпитание и спорта и на образоанието, младежта и науката, представители на общинската власт, на Българския футболен съюз, на българските федерации по баскетбол и волейбол, известни журналисти и общественици ще оценяват проектите по благотворителната кампания на Еврофутбол. Това стана ясно днес на провелото се първо заседание на групата на съветниците, което свикаха организаторите от българския лицензиран букмейкър и Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ). Така 21 видни личности се обединиха зад кампанията под надслов "Избери да спортуваш", чрез която букмейкърската къща цели да финансира реновирането или възстановяването на спортни площадки в цялата страна, които да се ползват безплатно.

"Благодарим, че застанахте зад нашата кауза, с която целим да дадем по-голям шанс на българите да спортуват. Надяваме се финансираните от нас спортни площадки да се използват от много хора и това да допринесе за подобряване на физическото състояние и здравето на населението" - това заяви управителят на Еврофутбол г-н Николаос Арсенопулос. Г-жа Илияна Николова – изпълнителен директор на ФРГИ допълни, че присъствието на толкова известни личности от областта на образованието и спорта гарантира професионална оценка на всеки постъпил във фондацията проект. "Това е един прекрасен пример за въвлеченост на бизнеса за решаването на важни обществени каузи. Ефектът от инициативата на Еврофутбол увеличава и отговорността за сътрудничество на местната власт, която засилва подкрепата, предоставена от българския букмейкър чрез допълнителен финансов ресурс.", добави тя.

От своя страна Иван Ценов - Заместник-министър в Министерството на физическото възпитание и спорта заяви: "В последните години само се говори за спортната база в България, но нищо не се прави. Тя не е само за елитните спортисти, но и за обикновените хора. Затова приветствам Еврофутбол за тази инициатива от името на Министерството на физическото възпитание и спорта. Ние ще помогнем, с каквото можем, за да може кампанията да се разшири и за в бъдеще."

Присъствието на представители на БФС, на Българските федерации по баскетбол и волейбол в групата на съветниците ще осигури на избраните проекти и техните отговорници ценно професионално мнение относно детайлното подновяване на съоръженията и терените.

Журналистите от медийните партньори по кампанията – Нова ТВ, Дарик радио, 24 часа, 7 дни спорт, списание "Ева", Група Диема, вестник "Еврофутбол", телевизионен информационен канал "Еврофутбол" и сайтовете gong.bg и dariknews.bg поеха ангажименти да оценяват кандидатурите безпристрастно и с оглед на тяхната последваща експлоатация. Те обещаха да информират обществеността за хода на кампанията.

Всичките 21 члена на групата на съветниците получиха детайлни обяснения за начина и критериите за оценка на отделните проекти. Те ще разгледат и оценят проектите от 01 до 15.10.2009 г. След това ще предложат на българския лицензиран букмейкър 20 от най-успешните проекти. Еврофутбол ще избере кои от тях да бъдат финансирани.

Обновяването на терените ще започне през ноември 2009 и ще приключи през 2010 година, когато ще бъде и тяхното официално откриване.

Кампанията "Избери да спортуваш" стартира в началото на месец септември, 2009 година. Чрез нея Еврофутбол цели да създаде предпоставки за здравословен начин на живот чрез движение и активен спорт в свободното време. За целта родният хазартен оператор осигурява безвъзмездно финансиране на малки проекти за реновиране и/или изграждане на спортни терени в страната, избрани чрез национален конкурс, които да се ползват безплатно от жителите на съответното населено място.


--------------------------------------------------------------------------------

В групата на съветниците участват: Иван Ценов – Заместник-министър, Министерството на физическото възпитание и спорта; Светлана Ломева – Заместник-министър, Министерство на образованието, младежта и науката; Иван Тотев – Областен управител, област Пловдив; Прошко Прошков – кмет на район "Лозенец", град София; Станислав Николов – Изпълнителен директор, Българска федерация по волейбол; Георги Глушков – Мениджър отдел "Развитие", Българска федерация по баскетбол; Антон Попов – Изпълнителен директор "Първенства и турнири" при БФС; Емил Спасов – старши треньор на юношеския ни национален отбор по футбол и член на БФС; Едуард Папазян – Отговорен редактор "Спорт", в. "24 часа"; Катерина Манолова – Заместник главен редактор, в. "7 дни спорт"; Дарина Христова – Директор продажби, Дарик радио, gong.bg и dariknews.bg; Ивайло Даскалов – водещ на "Преди кръга", Диема и студиото на мачовете от Висша лига, Нова ТВ/Диема груп; Адриана Попова – журналист, сп. "Ева"; Христомир Христов – световен и европейски шампион по културизъм; Моника Христова – Програмен директор, Център за информация и консултации; Стефан Попов – Мениджър управление на програми и проекти, ИКАП- България; Любен Панов – Програмен директор, Български център за нестопанско право; Радостина Маринова – Програмен координатор, фондация "Екообщност"; Станислав Станчев – Главен експерт "Адванс бизнес консултинг"; Теодора Христофорова – Координатор проект, Програма за развитие на ООН; Фахрадин Фахрадинов – актьор.

Сподели!