На 21 март тази година се навършват 53 години от разстрела на мирни демонстранти, протестиращи срещу Апартейда в Шарпвил, Република Южна Африка. От 1967 година 21 март е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН. като Ден на борбата за ликвидиране на расовата дискриминация. 

На пръв поглед Международният ден за борба срещу расовата дискриминация и конкурс за комикси нямат нищо общо. Но само на пръв поглед. 

Проектът ComiX4= Комикси за равнопоставеност се основава на необходимостта от насърчване на развитието на европейско общество, основано на зачитане на основните човешки права, и за борба срещу расизма, ксенофобията и други свързани форми на нетолерантност. Това сега е по-важно от всякога поради продължаващото разширяване на Европейския съюз и поради ключовата роля на европейските страни като притегателни дестинации за мигранти, както извън Европа, така и от други европейски държави, които не са членки на ЕС. Най-ефективният начин за постигане на тази цел е да се насърчи взаимното разбирателство и диалог. 

Въпросният проект (на който партньор от българска страна е Фондация „Работилница за граждански инициативи“) цели засилване на междукултурния диалог срещу расизма, ксенофобията и дискриминацията в Европа, с акцент върху Италия, България, Естония, Румъния и Латвия. За тази цел, проектът е отворен за всеки, който смята, че може да нарисува комикс и е мигрант (първо и второ поколение). Мигрантите, често биват обект на дискриминация и конкурсът им дава възможност да споделят преживяванията си чрез средствата на изкуството и чрез комиксите си да достигнат до възможно най-широк кръг хора и да помогнат за преодоляване на расизма и ксенофобията. 

 Стана ли ви интересно? Има и още нещо – като във всеки конкурс и в този има награди, Категориите за участие са три Стереотипи, Истории за миграция и Борба срещу расизма, но наградите са общо шест на брой – журито връчва по една във всяка категория и публиката отличава любимците си. Всяка награда е на стойност 1000 евро!

 Пълна информация за конкурса и проекта можете да намерите на http://www.comix4equality.eu/?lang=BG. Страницата е достъпна на цели 9 европейски езика английски, български, естонски, испански, италиански, латвийски, немски, румънски, френски. Така че, ако имате приятели-българи живеещи в някъде из Европа, или чужденци, живеещи в България, които обичат да рисуват, кажете им за конкурса. Кой знае, може точно вие да откриете някой от победителите.  

 

ПРОЕКТЪТ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ПРОГРАМАТА "ПРАВА И ГРАЖДАНСТВО" НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ


 

Сподели!