Културистът от Велико Търново Веско Мънков спечели в анкетата на „Еврофутбол“ за определяне на „Спортен талант на публиката“. Така 19-годишният състезател става 24-тият спортист, който ще получи финансиране за своята подготовка през годината от българския букмейкър. За младежа от старопрестолния град гласуваха 580 участници в анкетата, която се проведе на сайта – www.eurofootball.bg. Общо над 6 000 души избираха своя фаворит в допитването сред 86 претенденти за финансиране през изминалите две седмици.  

Сумата, за която победителят Веско Мънков кандидатства в програма „Спортни таланти“, е 4 260 лева. Целите, които е заложил в проекта си са дългосрочни и достигат до идната 2014 година. Те включват подготовка за пролетния сезон с основна цел спечелване на републиканска титла и влизане в националния отбор по културизъм. В момента Веско Мънков се състезава за Спортен клуб „ТИ – РЕКС“ в старопрестолния град под ръководството на треньора си Петър Петров.

В проекта, с който участва в програма „Спортни таланти“, младият спортист пише: „Дебютирането в спорт като културизма е много трудно. Поради многото разходи за възстановяване подготовките са едни от най-скъпите и са непосилни за повечето състезатели. Като неолимпийски спорт държавата не отделя достатъчно средства за подпомагане на младите спортисти, а намирането на спонсор за недебютирал спортист е почти невъзможно.“   

Анкетата „Спортен талант на публиката“ се проведе в периода 06-20.03.2013 г. на сайта www.eurofootball.bg. В нея всеки желаещ имаше възможност да подкрепи своя фаворит. Изборът бе сред 86 кандидати от цялата страна. В анкетата не участваха обявените 23 победители от общонационалния конкурс по програмата. Те вече взеха своите чекове със сумите на финансиране на церемония на 28.02.2012 в София.

 Подреждането на състезателите в анкетата за „Спортен талант на публиката” се извърши след детайлен преглед на действителните и нереалните гласове. Така един от претендентите – атлетката Габриела Лалева от София беше дисквалифицирана поради получени 1 735 невалидни гласа от общо 1 772. В крайна сметка подреждането на десетимата участници с най-много гласове за „Спортен талант на публиката” се оформи по следния начин:

1. Веско Мънков, 19 г., културизъм, Велико Търново – 580 гласа

2. Илияна Стоилова, 22 г., ветроходство, София – 441 гласа

3. Виолета Методиева, 22 г., лека атлетика, София – 376 гласа

4. Йордан Петров, 23 г., лека атлетика, Добрич – 356 гласа

5. Мартин Желев, 24 г., плуване, София – 256 гласа

6. Денислав Коджабашев, 20 г., тенис на маса, Варна – 232 гласа

7. Николина Левенова, 15 г., таекуондо, София – 229 гласа

8. Симонета Иванова, 15 г., шахмат, Плевен – 218 гласа

9. Стефан Самарджиев, 16 г., таекуондо, Дупница – 213 гласа

10. Павел Моравенов, 19 г., лека атлетика, Пловдив – 198 гласа


Очаквайте допълнителна информация кога и къде ще бъде връчен чека със спечелената сума на победителя Веско Мънков.

Програма „Спортни таланти“ е част от мащабния социален проект на „Еврофутбол“ - „Печелиш и помагаш”, който компанията развива от 2007 г. Тази година се провежда второто издание на инициативата, която подкрепя финансово надеждни родни спортисти. Медийни партньори на програмата са: Дарик радио, БНР, вестниците „Тема спорт”, „Стандарт“, „Марица”, и „Еврофутбол”, информационните агенции КРОСС и PIA, както и сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg, www.dir.bg, www.sportni.bg, www.winner.bg, www.chuime.bg и www.sportline.bg. 

 

 

Сподели!