До 20 октомври 2015 г. български журналисти от медии, издавани в България или чужбина могат да бъдат номинирани или да се самономинират за участие в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Конкурсът се организира за четвърта поредна година от Фонд „Валя Крушкина“, създаден  при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ през 2012 г.

„В последната седмица на номинациите за наградата на името на Валя Крушкина традиционно очакваме да има най-голям обем номинации.  И в момента има достатъчно много, което е една добра заявка за голям и добър избор от страна на журито.” Това каза за предаването „Преди всички" по „Хоризонт" Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи".

Номинирайте журналист отличил се с активна гражданска позиция, отстоявана в името на гражданите като изпратите попълнен форуляр за електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org  до 20 октомври 2015 г. Тази година категориите на конкурса са шест: печатна медия, радио, телевизия, онлайн медия, снимащ журналист и млад журналист. Формулярът за номинация, както и допълнителна информация за конкурса ще намерите тук.

Основните критерии за оценка на номинациите са обективност, нестандартно отразяване и аналитичност. Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участва да са авторски и да са публикувани в рамките на последната година - от 11 септември 2014 до 11 септември 2015 година. Един журналист може да бъде номиниран или да се самономинира с максимум 3 материала.

Носителят на Голямата награда „Валя Крушкина“ се избира директно от журито измежду номинираните. Тя е на стойност 1000 лева и е за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат  или промени в законодателството, за журналистическа доблест и смелост.

Останалите шест награди, са всяка по 500 лева. Средствата за наградите са осигурени от дарители. Средства, останали от дарителската акция за лечението на Валя Крушкина, са в поимения фонд и се  изразходват единствено в съответствие с Правилника за работа на Обществения съвет на Фонда и след гласуване на членовете му.

Сподели!