Вчера бяха наградени победителите  в конкурса за есе-сигнал организиран от Института за модерна политика по проект „Чуй моя млад глас и го имай предвид!". Проектът е финансиран по програма "Дъга" от Фондация „Работилница за граждански инициативи", с подкрепата на Фондация ОАК и Фондация Велукс.

 

Преди да бъдат раздадени наградите, младите хора посетиха Парламента. В ранния неделен следобед на специална пресконференция бяха отличени най-добрите 5 във всяка възрастова група. В категорията 12-17 години първото място получи Мария Игнатова от град Ракитово, а в по-високата възрастова категория (от 18 до 24 г.) победителят е Жасмина Тачева от София, която е на 19 години.

 

Състезателите трябваше да напишат есе по темата „Кое ме прави уязвим, онеправдан и зависим и кое ми помага да не бъда".

 

ПОбедителите бяха наградени лично от първия омбудсман на България Гиньо Ганев и първия български еврокомисар Меглена Кунева в залата на София Прес.

 

Целта на проекта е да бъдат допитани най-широк кръг уязвими деца и младежи как оценяват проблемната ситуация, в която се намират, какво я създава, какви са предпочитаните от тях пътища и решения за справяне. Цели се и активиране на младежите да изразяват по-смело позицията си спрямо затормозяващите ги социални обстоятелства.

 

Гиньо Ганев каза пред участниците в конкурса, че най-важното е да имаме повече кураж, знания, воля да отстояваме своите права и предположи, че всеки от наградените е изразил такава позиция в есето си, а на който не е, пожела сам да стигне до тази позиция.

 

Той разказа на младите хора историята на създаването на българската конституция и че  това, че България е република с парламентарна форма на управление е изстрадано. „И днес се ширят , честват, повече или по-малко организирани различни идеи, дали да не направим в България президенциализъм - съсредоточаване на властта в този авторитарен център, но повярвайте, нито преди, нито сега няма условия за това", каза Ганев.

 

Той отбеляза още, че парламентарният режим у нас не е истински, той е подчинен отново на едно мнозинство, което гласува по волята на своето правителство, добави Ганев.

 

Истинското парламентарно управление е управление чрез дискусия, подчерта той. По думите му днес изпълнителната власт прави опит да стане единствената власт в държавата.

 

Гиньо Ганев пожела на младите хора да не се подчиняват на тясно партийни интереси на която и да е партия и изтъкна че партиите са създадени да улесняват живота на хората и че високото качество на човека е да бъде гражданин.

 

От своя страна Меглена Кунева пожела на младите да бъдат смели, да не се отказват, да не се изморяват, защото състезанието за справедливост е дълъг маратон.

 

Есетата на финалистите и на победителите можете да прочетете тук.

Сподели!