Как да различаваме фалшивите новини от истината? Продуцентът на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Благой Цицелков даде практически съвети на младежи от училище "Никола Вапцаров“. Срещата е част от инициативата "Журналисти в училище“, проект на Фонд "Валя Крушкина“ и Фондация "Работилница за граждански инициативи".

Бомбастични заглавия, остър език и непосочени източници – това са едни от сигурните белези на фалшивите новини.

"Има цели фабрики за фалшиви новини, хора, които искат да манипулират. Важно е да покажем как може да познаем фалшивите новини", категоричен е журналистът Благой Цицелков. 

Учениците засипаха Благой Цицелков с въпроси като най-много ги вълнуваше какво определя редът на новините и използват ли телевизионните репортери хитрини, за да стигнат до истината.

В училището в Хаджидимово от години функционира училищен вестник, а за следващия му брой вече има и водеща тема – срещата с любим журналист, която може да спечели нови последователи на тази нелека професия.

Вижте репортажа на: https://www.bgonair.bg/bulgaria/2018-04-25/blagoy-tsitselkov-zapozna-mladezhi-kak-da-razlichavat-falshivite-novini

Сподели!