Търсим мотивирани учители от цялата страна, които искат да участват в инициативата „Журналисти в училище“, но и заедно с учениците си да организират училищна кампания срещу фалшивите новини.“

Това каза изпълнителният директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ Илияна Николова в ефира на БНР Благоевград. Повод за разговора е конкурсът в шестото поредно издание на инициативата „Журналисти в училище“.

Тази година инициативата има нов формат. Ученици от цялата страна отново могат да поканят на разговор изявени български журналисти, но този път като част от техните училищни кампании.

Това, което ще се случи е, че учителите ще преминат кратко обучение на тема как да образоват своите ученици по темата с фалшивите новини. След това ще ги подкрепим заедно с учениците да организират училищна кампания и като част от кампанията ще могат да поканят журналист, свързан с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Това включва наградените журналисти през годините, членовете на журито и членовете на обществения съвет на Фонд „Валя Крушкина“, които в по-голямата си част са известни български журналисти.“, коментира Илияна Николова.

Тя допълни още: „Извън темата, която сме поставили срещите от инициативата „Журналисти в училище“ са и разговор за журналистическата професия, но и урок по гражданско участие“.

Чуйте целия разговор тук.

Кандидатствайте за участие до 1 март от тук.

Сподели!