В България дарителството се случва доста хаотично и е по-скоро благотворителност или солидарност, тогава, когато е под въздействието на емоцията - обикновено за спасяване на човешки живот. Истинското дарителство, филантропията е когато независимо колко средства имаш, имаш идеята за кауза и искаш да подкрепиш тази кауза. Тази кауза непременно е свързана с идеята за развитие. За нас е важно младежите не само да са лидери и да получат меки умения, докато работят в Младежката банка, но и да разбират развитието като процес и наистина да инвестират когато има възможно икономически израз в това развитие.“

Това каза изпълнителният директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ Илияна Николова в ефира на БНР радио София по повод националния конкурс за създаване на Младежка банка, който ФРГИ обявява за пети пореден път.

Цялото интервю, чуйте тук.

Припомняме, че до 6 август граждански организации, които работят в младежката сфера или неформални младежки групи, съставени от младежи могат да кандидатстват за създаване на Младежка банка. Участието в конкурса става чрез изпращане на попълнени документи за кандидатстване на електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org до 6 август 2017 г. Повече за конкурса, четете тук.

Моделът Младежка банка е въведен у нас през 2012 г. от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). От тогава до сега, ФРГИ е обучила повече от 250 младежи в управлението и развитието на дарителски програми. Обучените младежи са привлекли повече от 500 свои връстници като доброволци в екипите на Младежките банки. На национално ниво сумата набрана от Младежките банки надвишава 200 000 лв. С всички тях младежите са подкрепили 85 идеи на свои връстници. Проектите, финансирани от Младежките банки са достигнали до повече от 400 000 младежи от цялата страна. През последните години моделът Младежка банка придобива все по-голяма популярност както на местно ниво, така и на национално. Към момента Фондация „Работилница за граждански инициативи“ подкрепя 14 младежки банки в 14 български града.

Сподели!