В периода 24-28 април в Езиковата гимназия в Кърджали се проведе инициативата „Седмица на професиите“. Над 200 възпитаници на гимназията се запознаха от първо лице с пет професии. Архитект, журналист, военнослужещ, психолог, съдия, влязоха в класната стая, за да споделят своя опит с учениците. Инициативата цели да мотивира младите хора да се развиват и да творят в България.

Пет дни и пет истории - как се успява в България, пътят от студентската банка до работното място, лесно ли се гради кариера и какви качества са нужни, за да успееш. Под формата на непринудени разговори и дискусии учениците имаха възможност да преценят дали да изберат за своя кариера някои от представените професии.

Инициативата „Седмица на професиите“ се организира за втора поредна година в езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали и е част от проекта

„Моето второ семейство“, който настоятелството на училището реализира по програма „Детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“.

Развивайки силните им страни, умения, таланти и желания, ние помогнахме бъдещите лекари, журналисти, икономисти, адвокати, политици, спортисти, учители, преводачи, екскурзоводи, актьори да намерят своето легално място на пазара на труда, тук в България. Заедно с това, създадохме иновационна стратегия за специализация, чрез създаване на ученическа агенция по заетостта www.uaz.botev-kardzhali.com.”, споделя Марина Димова, координатор на проекта.

В рамките на проекта са реализирани и инициативи срещу порочните практики за нерегламентираното използване на детския труд и дейности в подкрепа на равнопоставеност на младите работещи.

Сподели!