В края на изминалата седмица се проведе фестивалът по програмата за обучение на ментори „Роботика за България“. Програмата се организира за втора поредна година по идея и инициатива на развойния център на SAP в България в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Целта ѝ е да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. В програмата участват над 250 ученици от 5 до 10 клас, като отборите са над 50 от 36 училища в 21 града и две села. „Роботика за България“ е насочена и към осигуряване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори, съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL).

В програмата участват мотивирани учители, които имат желание да организират отбор по роботика в училището, в което преподават, и да бъдат негови ментори. Това е една от редките инициативи, в които учители доброволно искат да развиват учениците в допълнителна насока“, разказва Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ. „По програмата осигуряваме обучение на учителите и виртуална подкрепа от дългогодишни ментори на отбори по роботика. Всеки одобрен отбор получава и оборудване – комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателно поле. “, допълва тя.

Във втория фестивал „Роботика за България“ се включиха над 120 ученици и над 35 учители-ментори, като събитието се проведе в сградата за технологични иновации – Експериментариум, с партньорството на София Тех Парк и Special Events Group. Участващите отбори представиха своя екип, разработения проект и робота си. Всеки отбор беше оценяван от жури по направления за робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на проекта, като част от програмата на фестивала беше и състезание с роботите.

По време на фестивала учениците имаха възможност да покажат върху какво са работили през изминалата учебна година, да видят какво са направили другите отбори, да обменят опит и идеи.“, споделя Моника Ковачка-Димитрова, организатор на „Роботика за България“ и отговорник за Корпоративната социална отговорност в развойния център на SAP. „Емоциите и вълненията на участниците по време на събитието бяха заразителни и много зареждащи. На едно място събрахме будни деца и учители от българските училища, които определено показаха колко много са научили през годината и демонстрираха как се развиват технологиите и знанието наравно с екипен дух и научно-изследователска работа.“, допълва тя.

За най-добре представилите се ученици по време на фестивала бяха подготвени награди и грамоти, а учителите, ментори на отборите, получиха специални сертификати за участието си в програмата. „Роботика за България“.  В двете групи, в които се състезаваха отборите по време на фестивала, големите победители са отбор QWERTY2 от ОУ „Васил Левски“, гр. Разград (с ментори учителите Цветанка Пенчева и Венелин Николов) и отбор RoboDuty от ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе (с ментори учителите Донка Симеонова и Снежана Тодорова).

SAPподкрепя и организира редица инициативи, които целят да подкрепят и развият интереса на учениците в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката. Ангажиментът ни в областта на роботиката е дългосрочен и събития като фестивала „Роботика за България“ ни показват колко голям ефект биха могли да имат усилията на компанията ни в тази насока“, коментира Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България. 

Сподели!