Годишната среща на тема „Комуникациите на гражданските организации – възможни решения“ събра над 80 представители на граждански организации, финансирани по Първия конкурс за стратегически проекти на Фонд Активни граждани България.

Мислихме какво ще бъде полезно с оглед контекста, в който напоследък всички ние работим и на повърхността излезе големият въпрос за комуникациите на гражданските организации: как те могат да променят средата, да работят за това обществото да ги познава повече и да повишат доверието в своята работа. Пред сектора има големи предизвикателства и се надявам тази среща да ни посочи пътя как можем да ги преодолеем“. Това каза Илияна Николова от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ при откриването на срещата.

Гости на събитието бяха трима експерти в областта на публичните комуникации. Според Александър Миланов от Националната пациентска организация, гражданските организации успяват в комуникациите, когато разказват истории, когато са открити и когато са сред хората, за които работят. В тази връзка Любомир Аламанов (Site media) постави акцент върху липсата на стратегия при комуникациите на гражданските организации. Според него гражданските организации трябва да се адаптират към новия дигитален свят и да осъзнаят нуждата да бъдат комуникатори. Мария Чернева от БНТ подчерта, че аудиторията диктува това, което трябва да комуникираме, чрез това, което най-много се консумира като съдържание. По време на дискусията бяха обсъдени различни въпроси – от това къде гражданските организации успяват в комуникациите, през възможностите за комуникиране в контекста на ограничен ресурс, до ролята на социалните мрежи и медии в комуникациите. Панелът завърши с конкретни препоръки към участниците как да подобрят комуникациите си.

По време на срещата Боян Захариев от Институт Отворено Общество – София представи резултати от проучването на общественото мнение за доверието към гражданските организации. Според проучването доверието в гражданските организации се дължи преди всичко на преките впечатления и на присъствието на НПО в медиите, най-вече в телевизията. Освен това хората смятат гражданските организации за най-полезни по отношение на благотворителността и дарителството, подчерта Захариев. Когато става дума за защита на ценности и възгледи, хората са много по-предпазливи в гласуването на доверие. В заключение Боян Захариев изтъкна, че понятието за доверие се тълкува по различен начин, променя се и не винаги зависи от гражданските организации.

Едно от нещата, които ни казахте, че ще ви бъдат най-полезни, бяха мрежовите срещи. Разбрахме, че имате необходимост да се запознаете помежду си и да имате време за обмяна на информация и идеи. Затова ви даваме тази възможност да се опознаете и да общувате по време на днешната среща. Всеки един от нас прави чудесни и полезни неща, но вие имате много общи теми помежду си и ако успеете да намерите допирните точки по тези общи теми, смятам, че програмата ще има много по-голям ефект“, каза Елица Марков, мениджър на Фонд Активни граждани България.

Събитието даде възможност за представяне на проекти, насочени към комуникация на работата на гражданските организации, финансирани по Фонд Активни граждани. От последвалите дискусия и работа по групи бяха изведени важни за сектора решения в полето на комуникациите.

Годишната среща „Комуникациите на гражданските организации – възможни решения“ се организира от Оператора на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014–2021 г., финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Фонд Активни граждани България е на обща стойност 15 500 000 евро, предоставени изцяло от страните донори — Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Програмата ще функционира до 2024 г. и ще допринася за постигане на общите цели на ФМ на ЕИП и Норвежкия ФМ за намаляване на икономическите и социалните различия и за укрепване двустранните отношения между страните бенефициенти и страните донори. В България Фондът се управлява от Фондация „Институт отворено общество“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Целта на Фонд Активни граждани е „Укрепнало гражданско общество, активни граждани и овластени уязвими групи“.

Сподели!