До 15 ноември 2017 г. хора и организации, допринесли за утвърждаването на човешките права у нас, могат да бъдат номинирани в десетото издание на наградите „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет.

Наградите отличават най-заслужилите хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за обществено развитие. Допускат се и номинации на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата.

Всеки може да номинира хора и организации, като номинирането става през формуляра за номиниране или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org. По традиция, жури, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голямата награда, както и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм.

Самите награди ще бъдат връчени в навечерието на 10-и декември – Международният ден на правата на човека. Наградите нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да отличат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие.

През годините Фондация „Работилница за граждански инициативи“  подкрепя инициативата на Българския хелзинкски комитет да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива, чрез наградите „Човек на годината“.

Сподели!