Кадър от кинофестивала (Не)еъзможносто образование, който организираха от Общност за демократично образование през 2018 г. Благодарение на феситвала над 800 души научиха кои са алтернативните форми на образование и какви резултати могат да се очакват от тях. Защото образованието има много лица и всички те са важни, както за отделния човек, така и за общността.

Образованието вдъхновява интереса към науки, които традиционно се считат за трудни и неразбираеми. Както в демонстрационния кабинет по физика и химия в Смолян, където над 200 бъдещи учени и изследователи правят първите си експерименти.

1.jpg
Практическо занятие по проект "Демонстрационен кабинет по физика и химия в Смолян" на Сдружение "Регионално сдружение на научно-техническите съюзи", град Смолян                                                                                                   

Образованието мотивира младите хора да бъдат граждански активни. Особено когато има най-голяма нужда се чува гласът на младите хора. Близо 400 ученици от Габрово и Севлиево научиха как да бъдат лидери, как да привличат съмишленици и да развиват общността, от която са част.

2.jpg
Обща снимка след едно от занятията по проект "Другите часове" на ИМКА Габрово                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Образованието възпитава интереса към книгите. И то още от ранна детска възраст. Само за лятната ваканция библиотеката в читалище „Родина 1860“ в Стара Загора регистрира над 80 редовни посетители под 12 г. От библиотеката могат да вземат не само книжки за вкъщи, но и там е мястото, където оживяват любимите герои от най-четените приказки. 

3.png
Една от инициативатите по проект "Учим се и растем заедно" на Народно читалище "Родина - 1860", Стара Загора

Образованието не е непременно за деца и младежи. Образованието понякога е насочено към родителите, за да им помогне да намерят пък към училището, където техните деца се образоват. На въпроса как родителите да подобрят комуникацията си с учителите и с цялата училищна общност, отговор дава форумът „Училището – зона за родители“, както и издадения наръчник по темата.

4.jpeg
Форумът, организиран по проект "Фокус: Форум за Открита Комуникация между Училището и Семейството" на Асоциация "Родители", София 

Образованието се променя, за да отговори на интересите обучаващите се и така да продължи да вдъхновява, мотивира и възпитава. Над 400 ученици от ПМГ Ловеч учат в класна стая от бъдещето.

Ако имате подобна идея и искате да подобрите живота в общността, чрез образование, изпратете вашето предложение в конкурса за най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“. Попълнете формуляра тук.

Сподели!

Свързани статии