Весели, усмихнати и позитивни. Такива бяха днешните журналисти, участници в Инициативата „Журналисти в училище“. Деси Ризова и Иван Филчев гостуваха в домовете на ученици от СУ "Панайот Волов"- гр. Бяла и успяха да създадат наистина добро настроение, както за младежите, така и за организаторите. Въпросите бяха многообразни, историите – повече от интересни и често примесени с голяма доза хумор. Двамата изразиха своето огромно съжаление, че тази година се налага срещата да се осъществи през малкия екран и се надяват, че догодина ще имат по-добра възможност да прекарат време с учениците и на живо.

Деси и Иван са с дългогодишен опит в сферата на журналистиката. За тях професията е призвание, а не образование. Според Деси не можеш да се научиш с ходене на училище, а трябва да имаш интерес, да си любопитен, да си безстрашен.

В продължение на час се разрази вълнуваща дискусия, която беше повече от колоритна. Въпросите на учениците бяха от всякакво естество, като разбира се, голямо вълнение предизвика темата за последствията от коронавируса.

В съзнанието на учениците със сигурност ще останат спомени и за смелите истории, които чуха, като тези за пътешествията на Деси до другия край на света, за да отрази революция в Киргистан, след която се прибира с 8 шева на главата. Или многократните подлагания на риск на собствения живот в името на професията, което стана ясно от разказа на Иван за екстремно спасяване на животни от зоологическа градина, докато през това време чува бомбардировки на Ислямска държава.

Екипът на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ искрено им благодари за проведената среща днес, за мотивиращите разкази и за положителното отношение.

„Журналисти в училище“ е част от работата на Фонд „Валя Крушкина“ към Фондация "Работилница за граждански инициативи“, с медийната подкрепа на bTV. Tази година заради възникналото извънредно положение, срещите се провеждат в онлайн платформата Zoom.

Сподели!