Параатлетът Християн Стоянов е Спортен талант №1 на „Еврофутбол“ и ФРГИ за 2019 година – това стана ясно на церемония, която се състоя на 04.12.2019 г. в столичния мол Парадайс и с която бе закрито тазгодишното издание на едноименната програма на българския букмейкър. 21-годишният габровец е едноличен лидер в класацията ТОП 10 със 174 точки. В началото на ноември Християн грабна световната титла на 1500 метра на шампионата на планетата в Дубай. Той получи почетна грамота и парична премия от 1000 лева от Елица Иванова от „Еврофутбол“. „През 2019 година ние финансирахме 32 спортисти на възраст между 13 и 27 години от 18 вида спорт. Дадохме близо 100 000 лева на състезателите, което оказа своето значение и днес тук сред нас са национални рекордьори, европейски и световни медалисти. Важното е, че подкрепяме младите таланти не само когато имат големи успехи, но и по пътя към тези успехи“, заяви тя. „Тази година „Еврофутбол“ е разходил над 137 000 лева по програма „Спортни таланти“, а общият брой на подкрепените спортисти за осем години е 218“ – допълни тя. „Голяма благодарност на „Еврофутбол“ за огромната подкрепа! Бих искал да споделя, че заради Вашата програма днес ние всички сме тук и това ни дава стимул да продължаваме да се развиваме, да мечтаем и да постигаме резултати!“- заяви щастливият Християн.

Втори в анкетата ТОП 10 със 130 точки е лекоатлетът Тихомир Иванов, за когото тази година донесе титла от Европейското отборно първенство, 4-о място от Европейското първенство в зала, 3-то място във финала на Диамантената лига и две балкански титли. Той заслужи чек на стойност 800 лева. Трета със 118 точки е шахматистката Нургюл Салимова. Тя спечели златен медал и титлата за „Най-добро представяне“ на Европейско отборно първенство за девойки до 18 г., както и званието международен майстор от ФИДЕ. Тя получи премия от 600 лева.

Ето пълната класация ТОП 10, която бе определена измежду 22 вота на участници в Групата на съветниците по програма „Спортни таланти“ 2019 г.:

  1. Християн Стоянов, лека атлетика (параолимпийски дисциплина), 174 т., 1000 лева
  2. Тихомир Иванов, лека атлетика, 130 т., 800 лева
  3. Нургюл Салимова, шахмат, 118 т., 600 лева
  4. Христо Христов, вдигане на тежести, 106 т., 400 лева
  5. Стефчо Христов, вдигане на тежести, 103 т., 400 лева
  6. Станимир Халаджов, академично гребане, 97 т., 400 лева
  7. Александра Георгиева, таекуондо, 71 точки, 300 лева
  8. Гергана Топалова, тенис, 53 точки, 300 лева
  9. Зоя Чавдарова, тенис (за хора с увреждания), 43 точки, 300 лева*
  10. Антон Синапов, биатлон, 43 точки, 300 лева

*Зоя Чавдарова е 9-та заради повече челни места в сравнение с Антон Синапов

Вижте постиженията на Спортните таланти за 2019 година тук.

На церемонията присъства и трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова, която награди Александра Георгиева. „Изключително съм щастлива да бъда днес тук сред вас. Скъпи спортисти, знам, че Вашето време е различно, знам че за Вас може би и дори по-трудно, отколкото беше по мое време и затова съм толкова щастлива да видя толкова много млади хора тръгнали по този път. Желая Ви от все сърце да бъдете смели и наистина да вярвате, че можете да постигнете всичко в живота, независимо колко е трудно. Ние сме готови да ви предадем нашия опит, а Вие създайте своята история и вървете напред към бъдещето“ – заяви Раданова в своето емоционално обръщение към Спортните таланти.

Тази година се гордеем освен със световната титла на Християн Стоянов, но и с първото място на Стефчо Христов на Световното първенството за кадети в Лас Вегас, както и с бронзовия медал в изхвърлянето от Световното първенство за юноши в Сува, Фиджи на брат му Христо. Също така и с европейска титла за юноши на Христо и европейския му рекорд в изхвърлянето. Огромни поздравления за 8-то място на Станимир Халаджов от Световно първенство по гребане за младежи до 23 години в дисциплина скиф във Флорида, както и 2-то му място от Европейско първенство по гребане за младежи до 23 години в дисциплината двойка скул (заедно с Емил Нейков).

Искам да благодаря на „Еврофутбол“ за това, че преди осем години пое истински риск да направят програма, която всъщност е най-дългата действаща корпоративна програма! Това наистина създаде едно семейството! Благодаря и на спортистите за това, че въпреки всички трудности полагат изключителни усилия да развият таланта си в определен спорт. Защото е важно да има хора, които искат да постигнат нещо и да имат цел“, допълни Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) – основен партньор по програмата.

Програма „Спортни таланти“ е трамплинът на българския спортист. Следейки състезателите в последните седем години, мога да забележа градация в резултатите на тези, които са били финансирани за трети път, защото техните постижения се подобряват драстично“, заяви Борис Недялков – член на групата на Съветниците. „Искам да кажа, че Вие ме вдъхновявате, но не само мен, а и всички, които са занимават със спорт в България! За да имате още по-големи постижения е много важно също така да бъдете добри хора!“ – допълни Илиана Стоилова също член на Групата на съветниците.

„Еврофутбол“ изказва своята най-дълбока благодарност и признателност към партньорите си от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, към членовете на Групата на съветниците, които отново безвъзмездно подкрепиха програма „Спортни таланти“! Не на последно място благодарим на медийните ни партньори и на всички спортисти, треньори и родители.

Сподели!

Свързани статии