Приключи изпълнението на проект „Подкрепа за допълнително обучение на учениците от СУ „Иван Вазов“, град Вършец на Сдружение „Вазовци“. Той се реализира като част от програма „ИРИС“, управлявана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Проектът беше създаден с цел да подкрепи семействата и учениците в тях от община Вършец, засегнати от кризата с COVID-19.

Допълнителното обучение се проведе в периода 17.08.2020 г. до 14.09.2020 година в комфортна среда на открито в двора на училището – под красиви шатри, със столове, маси, подвижни бели дъски и флипчартове, закупени с финансирането по проекта, които ще се използват и за в бъдеще от учители и ученици.

Предметите, по които всички начални класове караха допълнителни часове, са Български език и Математика. Групите от прогимназиален курс се обучаваха по БЕЛ, Математика, Английски език, Човекът и природата, География и икономика. Учениците караха от 36 до 40 часа за всяка група. 

Всички ученици, които не успяха да се включат в дистанционното обучение през изминалата година, се подготвиха успешно за новата учебна година. Благодарение на допълнителното обучение, над 140 ученици или 1/3 от общия брой ученици в училището, наваксаха пропуснатото, актуализираха своите знания и ги допълниха. Развитието на учениците бе установено след провеждане на контролни тестове в края на обучението.

1.jpg
Снимка 1

Едновременно с това проектът подпомогна над 120 семейства от общината, като облекчи семейния им бюджет, чрез осигуряване на храна, напитки и учебни материали за учениците по време на обучението, напълно безплатно. Всеки ден учениците получавах различни закуски (пици, кроасани и др), млечни напитки – плодови млека, айрян и др.) и различни плодове. Учебниците, закупени по проекта, ще останат в библиотеката на училището и ще се използват от ученици през следващите учебни години.

С цел да се спазят противоепидемичните мерки, за всяка група ученици бяха закупени диспенсъри с дезинфектанти, а всички работещи по проекта доброволци получиха защитни маски и гумени ръкавици. Диспенсърите също ще имат дълготрайна полза - те се използват в класните стаи на училището през настоящата година.

Сдружение „Вазовци“ благодари на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ за възможността да работи по проекта, благодари и на всички доброволци в проекта – учители, доброволци и помощен персонал от училището, изказва признание и на отзивчивостта на фирмите от местния бизнес, които се погрижиха за доставката за хранителните продукти.

Сподели!