Древно писмо на римско императорско семейство от края на II в. сл. Хр. стана отново видимо, благодарение на проект, реализиран от сдружение „Бъдеще за Никюп“. Проектът е чудесен пример за това как публично-частните партньорства променят местната общност, като предоставят нови хоризонти за развитието на туризма у нас. По-долу ще научите малко повече за историята на писмото, както и за провелата се заключителна церемония.

През 198 г. императорите Септимий Север и Каракала отговарят на писмо на жителите на римския град Никополис ад Иструм, намиращ се до днешното великотърновско село Никюп. Поводът на писмото е дарение от 700 хил. сребърни монети (денарии), изпратени от името на града до двамата владетели с цел благоприятна оценка в очите на управляващите към местното население. Важността на акта е породила и издигането на препис върху камък, поставен на видно място на градския площад.

Превратностите на времето довеждат до повреждането на античния паметник. Открит в началото на ХХ в., надписът лежи близо 120 години сред руините на някогашния бляскав град.

23.JPG

Посланието видя отново бял свят чрез проекта „Писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране“. Той се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и „Български дарителски форум“. Бенефициент е сдружение „Бъдеще за Никюп“, а партньор Регионален исторически музей – Велико Търново.

22.JPG

Проектът представиха д-р Иван Църов, директор на музея и г-жа Йорданка Атанасова – кмет на с. Никюп и председател на местното НПО. Любопитни детайли за изключително редкия паметник сподели главен асистент Николай Шаранков – преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, който е автор на коригирания античен текст и на превода на български и английски езици. Сред присъстващите бе и реставраторът Руен Хаджиниколов, осъществил на практика консервационно-реставрационните дейности, както и археолозите доц. д- Павлина Владкова и Калин Чакъров, дейно ангажирани с каузата.

18.JPG

Проектът допринася за популяризирането на античния град Никополис ад Иструм. Той е добра практика за дейности, свързани с развитието на културния туризъм в България и за сътрудничеството между НПО и държавните институции.



Сподели!