Традиционната кампания за медийна грамотност „Журналисти в училище“, част от работата на Фонд „Валя Крушкина“ към Фондация "Работилница за граждански инициативи", стартира днес. Партньор на тазгодишното издание на инициативата е bTV. Осем журналисти, призьори и носители на наградата „Валя Крушкина-журналистика за хората“ от различни издания на конкурса от една от най-гледаните телевизии у нас ще реализират виртуални срещи с ученици от цялата страна, за да говорят за професията журналист, медийната среда, фалшивите новини и всичко, което вълнува подрастващите.

Учениците от СУ „Свети Климент Охридски, гр. Ловеч не ходят на училище заради извънредното положение, но това не им попречи през платфоромата Zoom да зададат своите любопитни въпроси на разследващия журналист на bTV Новините Марин Николов и здравният репортер Мария Савкова.

Около 30 ученици в продължение на почти два часа надникнаха зад тайните на професията "Журналист", като получиха отговор на редица въпроси, част от които: „Как работят журналистите в условията на коронавирус?“, „Притесняват ли се за собственото си здраве?“, „Какви са качествата, които един журналист трябва да притежава, за да бъде добър професионалист?“, „Как да разпознаваме фалшивите новини?“, „Какви са рисковете за журналистите в България“, „Има ли свобода на словото у нас?“.

От своя страна Мария Савкова сподели, че работата й за нея е призвание и не може да си представи да се занимава с нещо друго. А Марин Николов разказа забавна случка от професионалния си опит, с която успя да разсмее учениците.

Следващата среща ще бъде утре, 29 април, с Глория Николова и учениците от СУ "Св.Паисий Хилендарски" гр. Златица. До края на изданието в инициативата ще се включат още Росен Цветков, Десислава Ризова, Нели Тодорова, Мария Ванкова, Иван Филчев и др.

Сподели!