Над 60 дарители, присъствали на втория Дарителски кръг „за Варна”, провел се на 28 май, събраха 10 000 лева с които подкрепиха 4 проекта на граждански организации. Сред дарителите в залата имаше представители на държавни институции, ръководители на лечебни заведения, на културни и образователни институции, както и много представители на местния бизнес. Средствата събрани по време на благотворителното събитие бяха удвоени от Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Чрез модела дарителски кръг, много индивидуални дарители  имаха възможност да се срещнат с активни граждански организации, да се запознаят и подкрепят техните проекти, които са важни за местната общност.

Проектите, които бяха представени пред втория Дарителски кръг „За Варна” са:


● „Различни, но можещи” на Спортен клуб „Одесос2008” – проектът включва обучение на младежи, напускащи домове за лица, лишени от родителска грижа за водни спасители и фехтовка за лица с увреждания 

● „Седмица на движението” на неформална група Street Dance Zoom – идеята на проекта е Варна да бъде част от европейската седмица на движение MOVEWEEK, чрез улични и масови танци и демонстрация на адаптирани спортове: „достъпна” разходка с участието на хора с увреждания, баскетбол на инвалидни колички, тенис на маса и др. 

● „Мисли бързо – математика, стратегия, концентрация” на Сдружение с нестопанска цел „Бридж клуб за нашия град” е проект, целящ създаване на условия за младежко развитие и социално включване чрез придобиване на умения за работа в екип, стимулиране на логическото мислене и програмиране. 

● „Спорт и здраве за малки и големи” на Сдружение „Евроинтеграция”  цели утвърждаване активния  здравословен начин на живот във всички възрасти 

Специален гост на събитието беше Моника Писанкънева – мениджър „Развитие на филантропията” към  Фондация „Работилница за граждански инициативи”, организацията, лицензирана от TFN и разпространяваща модела „дарителски кръг“ в България. 

Моделът „Дарителски кръг" е въведен и разпространяван в България от Фондация "Работилница за граждански инициативи". ФРГИ е лицензиран партньор, част от мрежата на The Funding Network, UK, (Финансиращата мрежа във Великобритания),  която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.

Сподели!