Първият за областта Дарителски кръг, организиран от „Обществен дарителски фонд - област Бургас”, се състоя на 09.07.2013 г. в зала „Георги Баев” на Морското казино. След представяне на проекти, избрани предварително на конкурсен принцип, протече дарителска сесия, на която бяха събрани общо 9 700 лева. Очакват се постъпления от още 3 000 лв., обещани от дарители, нямали възможността да присъстват лично на събитието. 

          В началото на проявата Председателят на „Обществен дарителски фонд” - Георги Николчев, сподели своето виждане за дарителството, като според него: „Инвестирайки в поколението, което израства, ние инвестираме в бъдещето”. Сред дарителите, уважили с присъствието си събитието, бяха много общественици и бизнесмени, провокирани от атмосферата на филантропията. Директният контакт между тях и организациите им даде възможността да се запознаят лично с емоцията на представителите и проектите.

Презентациите, спечелили  подкрепата на присъстващите са:

  • „Карай по-бавно, живей по-дълго!” , представен от Лайънс клуб Несебър, събра 3700 лева.
  • „Да научим децата от днес, да играят игрите от вчера!” - 2500 лева, Сдружение „Младежки глас”.
  • „Лятна творилница за кукли” , подкрепен с 1500 лева;  Сдружение „Усмивка”.
  • Проектът, целящ подобряване и изграждане на спортни площадки в детските градини и училищата в гр. Бургас на малките „Звездички” събра 2000 лева.
 

В духа на проявата, още в самото й начало, бе направено и дарение от младия художник - Ели Герасимова, която лично предостави на Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови” саморъчно изработени картина и икона. Дарението получи Председателя на Общинския съвет в Бургас - Константин Луков, който бе сред специалните гости.

Моделът „Дарителски кръг" е въведен и разпространяван в България от Фондация "Работилница за граждански инициативи". ФРГИ е лицензиран партньор, част от мрежата на The Funding Network, UK, (Финансиращата мрежа във Великобритания),  която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.

 

Сподели!