На 2 юли в София се състоя годишната среща на фондация „Работилница за граждански инициативи”. Тази година основният фокус бe  „Местното дарителство за местно развитие”.  Темата бе разделена в три панела  - младески банки,  обществените фондации и доброволчество за местни каузи. 

Снимки от събитието можете да видите в нашата галерия.

Младежките банки бяха представени от Върнън Рингланд, специалист, работещ за  Обществена   фондация „За Северна Ирландия с голям опит в обучението в модела. От него присъстващите научиха, че това е уникален метод на въвличане на младите хора в дейности в полза на общността. Младежката банка представлява комисия за отпускане на грантове, управлявана изцяло от млади хора, която показва младежката гледна точка във филантропията и подкрепя младежки проекти на територията на дадено населено място (град, община). Младежите, участващи в банката се подбират с конкурс от организацията-домакин; най-често те са от средни училища или студенти в университет на възраст между 14 и 25. В много случаи младежките банки сами набират средства от частни дарители, които впоследствие разпределят. Младежките банки са широко разпространени в Европа днес - в повече от 15 страни - и изследвания на тяхното въздействие показват, че те съдействат за развитието на младежко лидерство и имат широк положителен ефект върху общностите като цяло. Освен краткото теоретично обяснение г-н Рингланд даде много практически примери и начини за провокиране на ентусиазъм

След половинчасовата пауза за неформална обмяна на контакти и опит, през която представителите на различните организации можеха да се запознаят и да обменят контакти и идеи, продължихме с панела   Обществените фондации – средство за набиране и развитие на местни ресурси. ФРГИ от години се занимава с подкрепата и популяризирането на модела „обществена фондация” в България. В този панел представители на три от подкрепените от Работилницата обществени фондации разказаха за инициативите и проектите, които финансират. Можете да се запознаете с многобройните постижения на  презентации на Фондация „Обществен фонд” Лом  в презентацията на Миленко Миленков (тук), и на Фондация „Обществен дарителски фонд Стара Загора, представена от  Даниела Димитрова (тук).

 За съжаление представителят на Фондация „Обществен фонд – Русе” бе възпрепятстван и не можа да присъства на срещата, но бе достойно заместен от Яна Стоева, която представи дейността на Обществена фондация “Мостове над Тунджа” Ямбол (нейната презентация можете да видите тук).

 След обяда дойде ред и на панела Доброволчеството – средство за мобилизизиране на местни ресурси. Алек Андреев – timeheroes.org кратко и ясно дефинира нуждата от доброволци, начините за привличане

 Александра Георгиева  от Екообщност навлезе по-дълбоко в темата като освен основните цели и начини за намиране на доброволци, сподели и много от опита на организацията в работата си с тях. Един от основните акценти в нейната презентация беше уважението към доброволеца.

Яна  Стоева от Обществена фондация “Мостове над Тунджа” Ямбол също сподели дългогодишния си опит с доброволци и многобройните ползи, които могат да донесат, не само за конкретния проект, но и за избраната от тях кауза.

Тази сесия предизвика и най-много въпроси – как точно да намериш „правилните” доброволци, има ли законови и здравни изисквания, с които да се съобразяваш при ангажирането им, как стои въпросът със застраховките, за и против настоящият проектозакон за доброволчеството. 

 Бяха наградени и участниците в конкурса за есе и снимка на тема „Моят опит с ФРГИ”. Първо място в конкурса за есе спечели Русана Гаджанова (тук можете да се запознаете с нейната творба). С първо място в конкурса за фотография получи фотографията на Ивайло Иванов от фондация "Фокус - ЕЦЗР", Пазарджик, по фонд „Хората решават”. Второ място си поделиха снимката на Никола Колев, директор на средищното училище в с. Паталеница и Ивелина Верова от театър „Цвете”, София, и двете фотографии по проект „Дъга”. 

 За нас беше удоволствие да ви видим, надяваме се, че сте добили нови знания и опит и сте установили полезни познанства. Снимки от събитието можете да намерите в нашата галерия.

До нови срещи!

Прикачени файлове

Сподели!